eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Lisbeth Salander visszatért a filmvászonra - Moziajánló

A Cannes-ban díjazott Egy nap című magyar film, a Tetovált lány sorozat újabb darabja és A tanú felújított változata is a héten kerül a mozikba.

Fásult és érzékeny egyszerre -- írja kritikájában Vízer Balázs Szamosi Zsófia játékáról, aki egy háromgyermekes anyát alakít az Egy nap című filmben. Szilágyi Zsófia első filmje Cannes-ban debütált és el is hozta a nemzetközi filmkritikusok díját, valamint esélyes az Európa Filmdíjra is. A házassági válsággal küzdő 40 év körüli anya egy napját kíséri végig az alkotás a cipőkötéstől, a különórákig, a bevásárlástól a munkáig, a parkolási problémáktól a férj jelentéktelennek mondott románcáig. Szilágyi Zsófia az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta a kisgyerekes családok hétköznapi őrületéről szeretett volna filmet forgatni.

A Millennium-trilógia félhivatalos folytatása, a Stieg Larsson jegyzetei alapján készült az Ami nem öl meg című film is a héten került a magyar mozikba. Az eredetileg Noomi Rapace alakította karaktert, az igazságosztó, sötét múltú hackerlányt ezúttal Claire Foy kelti életre. A tetovált lány az új részben egy autista kisfiún próbál segíteni, belebonyolódik az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség szupertitkos kémprogramjába, de ami ennél is veszélyesebb, a saját múltjával, a nővérével kerül szembe.

A népszerű krimi mellett egy művészi igényű horror is látható már a hazai filmszínházakban. Az 1977-ben készült, Dario Argento rendezte Sóhajok című tánchorrort, ezúttal a Szólíts a neveden rendezője, Luca Guadagnino remake-jében láthatják. Egy fiatal táncosnő Berlinbe érkezik, de a neves együttesben, ahol dolgozni kezd több partnere megmagyarázhatatlan módon eltűnik. A film érdekessége, hogy az Oscar-díjas Tilda Swinton három szerepet is alakít, egyebek mellett egy 82 éves férfit is megformál a filmvásznon.

A dél-koreai filmek magyar rajongóinak ritka meglepetés a Gyújtogatók című misztikus dráma Lee Chang-dong Cannes-ban debütáló és átütő kritikai sikert arató filmje. A mozi Murakami Haruki novellájának adaptációja, a koreai Y generáció kilátástalanságával foglalkozik egy különös szerelmi háromszög tükrében. A Szöuli újhullámos kávézók és a vidéki Korea képei igazi egzotikumot jelenthetnek a magyar nézők számára.

A krimi, a horror és a thriller mellett egy ütős fekete komédia is látható már a hazai mozikban, ez pedig a Donyeci történetek című film. Cannes-ban az Un Certain Regard szekció fődíját nyerte el ez az alkotás, ami a Kelet Ukrajna, a Donyec-medence vidékén zajló harcokról, a háborús patthelyzet okozta káoszról és romlásról beszél úgy, mint ha egy dokumentarista beütésű Kusturica-mozi lenne.

Nem csak egy ukrán, hanem egy kultikus magyar politikai szatírának is örülhetünk, hiszen mát vetítik a mozik Bacsó Péter 10 évre betiltott, A tanú című remekművének digitálisan felújított változatát.

Végül pedig a romantikus vígjátékok kedvelőinek is jut egy film a hét mozikínálatában. A Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt és a Beépített szépség rendezőjének új mozija, a Pizzarománc egy Rómeó és Júlia történet Toronto olasznegyedében. Az IMDb-n csak 5,7-es értékelést kapott az alkotás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×