eur:
394.64
usd:
365.36
bux:
64831.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Katona József Színház

Hat premiert tart a Katona József Színház a következő évadban

Az új évadban a Katona József Színház karácsony előtt tartja első bemutatóit, összesen hat premierrel várja a közönséget.

Az eddigi évadokban négy-négy bemutató volt a Nagyszínpadon és a Kamrában, de a társulat már nem bírta ezt a munkamennyiséget, ezért csökkentették a bemutatók számát három-háromra - mondta Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója.

"Eddig be kellett biztosítani magunkat anyagi szempontból, kellő bevételt kellett produkálnunk, most úgy tűnik, hogy ez a biztonságunk megvan,

és így megtehetjük, hogy kevesebb bemutatóval dolgozunk, ami nagyon jót fog tenni a társulatnak" - tette hozzá a színház igazgatója.

Három premier lesz decemberben: két fiatal rendező, Hegymegi Máté és az egyetemista Tarnóczi Jakab, illetve Ascher Tamás fog rendezni.

December 16-án a Kamrában Anouilh, Shaw, Schiller, Brecht és mások írásai alapján összeállított Jeanne d'Arc - a jelenidő vitrinjében című előadást Hegymegi Máté rendezi.

December 19-én Ascher Tamás rendezésében Szuhovo-Kobilin 19. századi orosz író Az ügy című művének premierje következik a nagyszínpadon. Témáját illetően meglehetősen ismerős lesz a magyar szemeknek, magyar füleknek, mert nagyon erősen a korrupcióról szól a darab - mondta Máté Gábor.

December 20-án Aiszkhülosz A leláncolt Prométheusz című tragédiáját mutatják be a Sufniban, rendező Tarnóczi Jakab egyetemi hallgató, Ascher Tamás tanítványa.

Tavaszi folytatás

Márciusban folytatódnak a bemutatók, március 8-án Csehov Platonov című művének premierje lesz a Kamrában, a darabot Székely Kriszta rendezi.

"A Platonov sokat játszott darab, ennek most egy stúdióváltozatát fogjuk bemutatni. Vannak olyan generációk a színházban, amelyek nem találkozhattak azzal a Platonovval, amelyet Ascher Tamás rendkívül nagy sikerrel megrendezett jó pár évtizeddel ezelőtt.

Most megint felnőtt a Katonában egy olyan generáció, amelyik ezt a darabot el tudja játszani"

- mesélte Máté Gábor.

Március 9-én Rozsdatemető 2.0 címmel Fejes Endre regényének Tasnádi István által írt új adaptációját állítja színpadra a színház igazgatója. Az 50 évet átölelő családtörténet kiegészül, ezért lesz Rozsdatemető 2.0.

"Egy sajátos szemléletű drámaíróra akartam bízni ezt a feldolgozást, így került a képbe Tasnádi István, akinek a meglátásai alapján úgy döntöttünk, nem elég, hogy egy frissített dramaturgiát találunk a Rozsdatemetőhöz, hanem

áthúzzuk a történetet a közelmúltba, tehát nem áll meg a történet a 60-as évek elején, hanem egészen eljutunk napjainkig"

- tette hozzá.

Május 17-től Tar Sándor Szürke galamb című műve látható Gothár Péter rendezésében a Kamrában. Az évad utolsó bemutatója május 18-án lesz a nagyszínpadon: Federico García Lorca Öt év múlva című művét Zsámbéki Gábor rendezi. "Ennek külön érdekessége, hogy a szerző maga is előadhatatlannak vélte ezt a művét, ez egy kísérleti előadás lesz a nagyszínpadon" - vélekedett az igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×