eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Keszég Lászlót választották a Magyar Színházi Társaság új elnökévé

Keszég László színész-rendezőt választották a Magyar Színházi Társaság elnökévé a szakmai szervezet hétfői tisztújító közgyűlésén. Csizmadia Tibor leköszönő elnök beszámolója után a jelenlévők nagy többséggel választották a Magyar Színházi Társaság elnökévé Keszég Lászlót, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjét a Magyar Színházi Társaság (MSZT) tájékoztatása szerint.

A tizenegy tagú elnökség tagja Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, Árkosi Árpád rendező, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője, Csizmadia Tibor rendező, Jordán Tamás színművész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, Hegedűs D. Géza és Takács Katalin színművész, Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, Kentaur (Erkel László) díszlet- és jelmeztervező, Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma vezetője, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) elnökségének tagja és Orbán Eszter dramaturg.

Vajda Márta, a MSZT ügyvezető titkára az MTI-nek elmondta: Csizmadia Tibor már a társaság tavaszi közgyűlésén le akart volna mondani, azóta keresték az utódot, várták a javaslatokat, végül Keszég Lászlót javasolta az elnökség, majd választották meg tagszervezetek a társaság elnökévé.

"Bízunk abban, hogy ez a döntés a Magyar Színházi Társaság megújítását is jelzi" - mondta Vajda Márta, hozzátéve, hogy az elnökség is részben megújult. Kiemelte: a munka folytonosságát biztosítja, hogy a leköszönő elnök, Csizmadia Tibor tagja maradt az elnökségnek.

Tájékoztatása szerint az elnökségbe új tagként került Csizmadia Tibor mellett Jordán Tamás, Lőrinczy György, Asbóth Anikó, Árkosi Árpád és Orbán Eszter.

Elmondta: a közgyűlésen szó volt a Pécsi Országos Színházi Találkozóról (POSZT). Mint mondta, a város egy gazdasági szakembert jelöl a találkozót szervező kft. élére, a Magyar Színházi Társaság pedig azt a javaslatot fogja tenni, hogy a művészeti vezetői posztra a tulajdonosok írjanak ki pályázatot.

Tájékoztatása szerint a vezető személyéről a tulajdonosi ülésen, december 1-jén döntenek a POSZT-ot működtető tulajdonosok: a pécsi önkormányzat, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság.

Az ügyvezető titkár elmondta: a döntés meghozataláig még egyeztetni fognak a Magyar Teátrumi Társasággal, céljuk annak biztosítása, hogy december 31. után - az eddigi vezetők, Stenczer Béla és Kőhalmi Andrea már meghosszabbított megbízatásának lejártával - is működőképes maradjon a kft.

Vajda Márta elmondta: a közgyűlésen a ptk. változása miatt szükséges kötelező alapszabály módosítást is végrehajtották, és tagfelvételről is döntöttek: a szervezet tagja lett a Budapesti Operettszínház és a Művészetek Háza Gödöllő Kulturális és Konferencia Központ.

Az MSZT új elnöke, Keszég László Szabadkán született 1970-ben, tanulmányait Budapesten folytatta: a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) színész szakán - Horvai István és Kapás Dezső osztályában - 1995-ben, színházrendező szakán - Babarczy László osztályában - 1997-ben végzett.

Keszég László AIOWA összművészeti formáció alapító tagjaként Szabadkán 1989-ben kezdte színházi pályafutását, majd 1992-től a Pont Műhely független színházi csoport tagja, 1996-tól művészeti vezetője. A Kaposvári Csiky Gergely Színházban 1997-től 2009-ig dolgozott, 2009-től szabadúszóként tevékenykedett, a Miskolci Nemzeti Színháznak 2012 óta tagja.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×