eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sajátos bulival ünneplik Mundruczó új filmjének hazai bemutatóját

Egy állami gondozásban élő fiú egy csokor krizantémmal felkeresi sosem látott édesanyját. Mundruczó Kornél "Szelíd teremtés, Frankenstein-terv" című, brutalitásában is elégikus hangulatú, legújabb filmjét csütörtökön mutatják be a budapesti mozikban. A fiú filmrendező apját maga Mundruczó alakítja a Cannes-i Filmfesztivál versenyfilmjei közé is beválogatott alkotásban.

A film szereplőválogatással indul. A rendező szerint azért, hogy a hasonló körülmények között kiválogatott fiatal szereplők valódi pillanatokat éljenek át.

Például, amikor azt kéri tőlük a filmbéli rendező, hogy azonnal sírjanak, az egy korábbi casting-élményből jött, amikor valaki zokogógörcsöt kapott egy feltett kérdéstől. Ennek az alá-fölérendeltségi viszonynak az abszurditása tetszett meg - mondta el az InfoRádiónak Mundruczó Kornél.

A forgatókönyv megírását és a film elkészítését is a Frecska Rudolf és Csíkos Kitty mellett játszó Monori Lili inspirálta. A rendező szerint Monori Lili önmagát vállalta, nem egy figurát játszik el, hanem a figura alakul át a színésznővé, mégpedig úgy, hogy ez nem látszik civil gesztusnak. Erre pedig csak a legnagyobb filmcsillagok képesek - jegyezte meg Mundruczó Kornél.

A történet egyik főszereplője az épület, ahol az egész film játszódik. A szeptember kilencedikei bemutató után itt nyitott premier-bulit rendeznek. Mundruczó azt mondja: ez a nagy múlttal bíró, klasszikus építmény mindent magában hordoz, amit Budapestről, Magyarországról gondol: a lakásai már üresek, átjárja a huzat, de megvan a szándék arra, hogy újra hasznosítsák - viszont nem ismerjük a jövőjét.

A rendező hozzátette: nem akarnak klasszikus díszbemutatót tartani, vörösborral, pogácsával, hanem olyan bulit rendeznek, ahol mindenki jól érezheti magát, és sok-sok Frankenstein mozit is vetítenek.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×