eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma

"A kisfilmek megmutatják, milyen lesz a jövő magyar filmje"

Garas Dezső színművész és Jancsó Miklós Oda az igazság című filmje nyitja meg február 2-án a 41. Magyar Filmszemlét. A Palace MOM Parkban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban február 2-a és 8-a között 95 alkotás versenyez a szemle díjaiért.

Közel négyszáz alkotással neveztek a 41. Magyar Filmszemlére, amelyek közül 16 játékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm, és 7 tudományos-ismeretterjesztő film szerepel a versenyprogramban, további 16-ot pedig információs vetítések keretében láthatnak az érdeklődők.

Novák Emil, a Szemletanács elnöke a kisjátékfilmes szekcióra külön felhívta a figyelmet. A filmrendező-operatőr úgy fogalmazott: "Aki arra kíváncsi, hogy milyen lesz a jövő magyar filmje, feltétlenül nézze meg a kisfilmeket."

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) 160 millió forintot fordít az idei szemle megrendezésére, ami - a gazdasági válságra való tekintettel - idén egy nappal rövidebb, lebonyolítása azonban a korábbi évek hagyományait követi. Az első két napon, kedden és szerdán a dokumentumfilmek szerepelnek a műsoron, majd péntektől hétfőig a játék-, tévés játék- és kisjátékfilmeket tekintheti meg a közönség.

Huszonkét, a Filmszemlén szereplő egészestés alkotás létrejöttét támogatta az MMK. A versenyprogramban szereplő 16 játékfilm, és az információs blokkban látható hat magyar többségi koprodukcióval készült alkotás összesen 3,8 milliárd forintba került, amelynek 40 százaléka volt állami támogatás. Tóth Erzsébet, a szervezet főtitkára elmondta: 2004, a filmtörvény életbe lépése óta ez az arány nem változott.

A 41. Magyar Filmszemle vetítéseihez több kísérőprogram csatlakozik: az Uránia Nemzeti Filmszínházban a tavaly bemutatott magyar filmek plakátkaiból rendeznek kiállítást, vetítés látható a 2009-es Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből, és középiskolások számára nyílt médiaórákat rendeznek.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×