eur:
398.89
usd:
365.72
bux:
0
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Nyitókép: Unsplash.com

Válságos helyzetben a legnagyobb német autógyártók, és ez Magyarországon sem jelent jót

A legfrissebb üzleti adatok lesújtók: az eladások csökkennek, az elektromos autókra az átállás késik, közben Kína "nyomul". A német autópar jelenleg több fronton is harcot folytat. Ez a pillanatkép a legtekintélyesebb német autógyártókról, amelyek évtizedeken keresztül uralták a nemzetközi piacot.

A Wirtschaftswoche tekintélyes német gazdasági lap beszámoló azt sugallja, hogy a helyzet az adatok ellenére nem teljesen reménytelen. Az ágazat 2023-ban kereken 558 milliárdos forgalmat bonyolított le, és ezzel még mindig őrzi a "trónját". Az ugyanakkor tagadhatatlan, hogy több sebtől is vérzik, – mint a lap fogalmaz – több helyen is "recseg-ropog".

Az Autóipari Kutató Központ (Center Automotive Research – CAR) igazgatója, Helena Wiesberg szerint a gyártók kivétel nélkül lassan lépnek előre az átállások frontján, miközben a nemzetközi piacok jelenleg egyáltalán nem pozitív irányban alakulnak. Néhány német autógyár néhány éve meghirdette a "csak elektromos" stratégiát. A tervek közül azonban néhányat már töröltek.

A Volkswagen csoport továbbra is a a költségcsökkentés útját részesíti előnyben. A tavalyi mérleg: 684 ezer alkalmazott és 322 milliárd eurós forgalom. Ilyen adatokat Németországban a Wirtschaftswoche szerint csak a VW tud Németországban produkálni. Az idei első negyedévben az eladott 136 ezer elektromos jármű viszont elmaradt a várakozásoktól.

A Mercedesszel ellentétben a VW nem elsősorban a luxusautók piacát célozza meg, hanem a szélesebb volumenű piacokat. A gyár jövőben is a költségcsökkentés útján kíván maradni. A tervek szerint csökkenteni kívánja az anyag-, a termék-, továbbá a munkaerőköltségeket. Ez alól a cég felső vezetőii sem mentesülhetnek. Így például nem rendelhetnek Porschét céges autójuknak.

A lap szerint a BMW jobb helyzetben van. A cég a Volkswagenhez hasonlóan ugyancsak most mutatta be féléves mérlegét. Az eladások eszerint 2023 első félévéhez képest 2,3 százalékkal nőttek, elérve az 1,1 milliót. Ezzel a lap szerint ismét maga mögött hagyta közvetlen vetélytársait, a Mercedest és az Audit.

Növekedtek az elektromos járművek eladásai is, mégpedig 34 százalékkal, csaknem 180 ezer autóra.

Az adatok szerint a BMW több elektromos autót adott el, mint a Mercedes és az Audi együttvéve. Ugyanakkor a többi autógyárhoz hasonlóan a BMW is megsínylette az árháborút Kínával. Az ottani eladások az első negyedévhez képest a második negyedévben 4,7 százalékkal estek vissza.

Hasonló beszámolót közölt a Handelsblatt is. Az újság szerint mind a Volkswagen, mind a BMW, mind pedig a Mercedes számára véget ért a vadászat a rekordot jelentő nyereség után. Mindhárom cég a hét közepén zsugorodó bevételekről számolt be az idei esztendő első félévévében a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A jelentés szerint a három nagy hazai autógyártó együttes nyeresége 2024 első felében 18 százalékkal esett vissza

az előző év azonos időszakához képest, mégpedig 31,6 milliárd euróról 25,9 milliárd euróra. Míg a vállalatok árbevétele szinte állandó maradt, összesen 305 milliárd euróval, a gyártók átlagos nyereségessége 10,3 százalékról 8,5 százalékra csökkent.

A német autóipar válságáról írt a pnp.de hírportál is. A tudósítás szerint az utóbbi időben egyre több a rossz hír a német autógyárakkal és beszállítóikkal kapcsolatban. A tudósítás szerint csökkennek az eladások, csökken a profit, és folytatódik a munkahelyek leépítése.

A Volkswagen csoport profitja a második negyedévben az első három hónaphoz viszonyítva 4 százalékkal csökkent. Különösen gyenge az üzlet Kínában, ahol a VW csoport az összes autó egyharmadát értékesíti. Európa legnagyobb autógyártója már júniusban mérsékelte az idei esztendőre előirányzott célkitűzéseit. A jelentős profittermelő Porsche és az Audi napi üzletmenetének visszaesése mellett a VW fő márkáinál a munkahelyek leépítésének költségei is sokba kerülnek.

Az elektromos autók iránti gyenge kereslet miatt a a csoport visszafogta a gyártást Wolfsburgban, Emdenben, Zwickauban, valamint az Audi esetében Ingolstadtban és Neckarsulmban, és a VW a belső égésű motorral rendelkező modellek gyártásának kiszélesítését fontolgatja, elképzelhető, hogy hamarosan egy új belső égésű modell jelenik meg a piacon.

A BMW is csökkenő árbevételről és profitról számolt be. A versenytársakkal ellentétben azonban fenntartotta az idei esztendő egészére vonatkozó előrejelzéseit, és derűlátóbb az elektromos autók gyártásával kapcsoltban: a gyár kutatásra és fejlesztésre fordított kiadásai meredeken emelkednek.

A tervek szerint a jövő év végétől teljesen új akkumulátorokkal és új szoftverekkel felszerelt elektromos autók gördülnek el a müncheni, valamint a magyarországi, azaz a debreceni gyártósorokról.

Címlapról ajánljuk

Csak három sportágban versenyeznek magyarok hétfőn

Atlétikában, vitorlázásban és vízilabdában szerepelnek magyarok az olimpia (számunkra) eddigi legcsendesebb napján. Az eddigi napokhoz képest kevesebb magyar szerepel a párizsi olimpia tizedik versenynapján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
Milyen uborkaszezon? Pánik a tőzsdéken!

Milyen uborkaszezon? Pánik a tőzsdéken!

Nyáron a fű se nő a tőzsdéken, a traderek is nyaralnak, gondolhatnánk, ezzel szemben ma reggel viszonylag durván indult a hét, zuhannak a részvénypiacok, a kriptopiacok, ütik a japán részvényeket, és a határidős részvényindexek az európai és az amerikai tőzsdéken sem ígérnek sok jót. A befektetők most azt árazzák, hogy az Egyesült Államokban recesszió jön, és a Fednek vészkamatcsökkentéseket kell végrehajtania, de a nagy sztori most a japán jen, ami durván erősödik a múlt heti kamatemelés óta, világszerte zárják a befektetők a korábban alacsony jenkamatok mellett hitelekből finanszírozott pozícióikat, és ha ez nem lenne elég, több esetben fontos technikai szintek estek el a piacokon, ami felerősítette az esést, ráadásul durva geopolitikai feszültség van kibontakozóban Irán és Izrael között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 5. 06:13
×
×
×
×