eur:
396.48
usd:
363.49
bux:
72641.99
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja a bizottság új migrációs és menekültügyi paktumjavaslatát ismerteti az Európai Parlament illetékes bizottsága előtt Brüsszelben 2020. december 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Beavatkozással fenyeget az uniós biztos a magyar Nemzeti Kártya-program miatt

Ylva Johansson a rendszer kockázatot jelent.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa aggodalmát fejezte ki a magyar Nemzeti Kártya-program miatt, és Pintér Sándor belügyminiszternek címzett, az interneten is közzétett levelében azt írta, a brüsszeli testület kész cselekedni, ha a "könnyű beutazást lehetővé tevő magyar rendszer kockázatot jelent" az Európai Unióra.

Ylva Johansson, az X közösségi oldalon tette közzé a magyar belügyminiszternek címzett levelét, amelyben hangsúlyozta: Oroszország biztonsági fenyegetést jelent az Európai Unióra és polgáraira, ezért több, nem pedig kevesebb éberségre van szükség.

Meglátása szerint az Európai Unió által bevezetett szankciók jelentős csapást mértek az orosz hadigazdaságra, de - mint kiemelte - "ébernek kell maradni, mivel Oroszország minden nem szokványos eszközt bevet az Európai Unió és értékeinek destabilizálására".

"Mindannyiunk biztonságát aláásná, ha a lehetséges orosz kémek és szabotőrök könnyen bejutnának az Európai Unióba. Biztosítani kell tehát, hogy azok az orosz állampolgárok, akik kémkedést végezhetnek, vagy más biztonsági fenyegetést jelenthetnek, a legmagasabb szintű ellenőrzésnek legyenek alávetve" - fogalmazott.

Véleménye szerint a magyar vízumprogram azzal fenyeget, hogy aláássa Európa útlevélmentes schengeni utazási övezetének védelmét, ezért az uniós biztos magyarázatra szólította fel a magyar kormányt.

Mint írta, egyre több jelentés érkezik szabotázsakciókról, létfontosságú infrastruktúra elleni támadásokról és egyéb ellenséges cselekményekről. Tekintettel a helyzet súlyosságára és a tágabb geopolitikai helyzetre, az unió minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál a schengeni térség biztonságának szavatolására - szögezte le.

Johansson emlékeztetett, 2022 szeptemberében az unió felfüggesztette az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, az Európai Bizottság pedig iránymutatásokat adott ki az orosz állampolgárok vízumkérelmeinek feldolgozására, valamint azok külső határokon történő ellenőrzésére. Szavai szerint ez az iránymuatás biztosítja, hogy minden schengeni állam betartsa az ellenőrzés és az éberség fokozott normáit, ami pedig - mint kiemelte - előfeltétele a kölcsönös bizalmon alapuló, jól működő, belső határok nélküli schengeni térségnek.

"Mindezek fényében osztom az elmúlt napokban kifejezett aggodalmakat a magyar Nemzeti Kártya-program rendszerének Oroszország és Fehéroroszország állampolgáraira való kiterjesztésével kapcsolatban" - fogalmazott.

Noha a tagállamok hatáskörébe tartozik a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumok és tartózkodási engedélyek kiadása, az ilyen rendszereknek gondos egyensúlyt kell teremteniük annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék a belső határellenőrzések nélküli közös térség egységét, és megfelelően figyelembe vegyék a lehetséges biztonsági következményeket - zárta levelét az Európai Bizottság belügyi biztosa.

Címlapról ajánljuk
MOHU: újra kell gondolni a visszaváltási rendszer logisztikáját

MOHU: újra kell gondolni a visszaváltási rendszer logisztikáját

Július elsejétől működnek a MOHU Mol műanyag és egyéb italos palackokat visszaváltó automatái, sokszor azonban a vásárlók nem tudják leadni a palackokat, mert a berendezések megteltek vagy egyáltalán nem működnek. A MOHU szóvivője, Ozoli Gábor azt mondta az InfoRádióban, hogy a problémás esetek többségében nem ők hibáztak, de azt elismerték, hogy újra kell gondolniuk a logisztikát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×