eur:
390.69
usd:
359.78
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Az izraeli miniszterelnöki hivatal felvételén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök izraeli katonákkal találkozik a palesztinok lakta Gázai övezet déli csücskében levő Rafah városnál 2024. július 18-án. Az izraeli tankok július 20-án Rafah nyugati és északi részén nyomultak előre, a támadásokban legkevesebb harminc palesztin ember halt meg.
Nyitókép: MTI/AP/Izraeli miniszterelnöki hivatal/Avi Ohayon

Izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodásról tárgyaltak Rómában

Túszcseréről és tűzszüneti megállapodásról tárgyaltak a Gázai övezetben dúló háború kapcsán magas rangú amerikai, izraeli, katari és egyiptomi tisztségviselők vasárnap Rómában.

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója David Barneával, az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetőjével, valamint Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnökkel és Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével egyeztett.

Az izraeli kormányfő hivatalának közleménye további részletek említése nélkül közölte, hogy Barnea időközben már vissza is tért Izraelbe, s a felek az elkövetkezendő napokban folytatják a megbeszéléseket.

Az Izrael és a Gázai övezetben aktív Hamász terrorszervezet háborújában az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom próbál közvetíteni. A tárgyalások ugyanakkor hónapok óta nagyon lassan haladnak, s május óta Joe Biden amerikai elnök több fázisból álló békejavaslatára összpontosítanak, amely végeredményben tartós tűzszünetet és túszcserét tartalmaz.

A Biden-terv első lépcsőben egy hathetes fegyvernyugvást ír elő, aminek során a Gázai övezetbe hurcolt túszok egy bizonyos csoportját elengednék a szélsőségesek. Izraeli hatóságok szerint a Hamász kezén 115 túsz lehet, akik közül azonban többen már életüket veszthették. Az izraeli túszokért cserébe Izraelben őrizetbe vett palesztinok szabadulhatnának. Második lépcsőben a harcokat tartósan beszüntetnék és a maradék foglyokat is elengednék. Utolsó lépcsőben pedig megkezdődne a komoly háborús pusztítást szenvedett Gázai övezet újjáépítése.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×