eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pixabay

Megkönnyíti a brit kormány az uniós állampolgárok dolgát

Azoknak az európai uniós állampolgároknak, akik előzetes letelepedési státuszban élnek a szigetországban, hamarosan könnyebb lesz végleg letelepedni.

A brit belügyminisztérium által kedden ismertetett módosítások enyhítik emellett az EU-állampolgárok nagy-britanniai munkáltatói és szállásadói számára előírt ellenőrzési kötelezettségeket is - írja az Index.

Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel európai uniós letelepedett státuszért (EU Settled Status) - kell folyamodniuk.

Attól függően, hogy mennyi időt töltöttek életvitelszerűen Nagy-Britanniában, a jogosultak előzetes (pre-settled), illetve teljes körű (settled) státuszt kaphattak.

Előzetes státuszt azok szerezhettek, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet törvényesen és életvitelszerűen az országban.

Az eddigi szabályozás lehetővé tette, hogy ők is megvárják az öt év leteltét, és így maradéktalanul megtarthatták jogosultságaikat.

Kedden jelentette be a brit belügyminisztérium, hogy további öt évvel meghosszabbodik a végleges letelepedett státusz megszerzéséhez rendelkezésre álló idő azok számára, akik valamilyen okból az előzetes letelepedett státuszuk lejárta után, tehát az öt év elteltével nem folyamodtak személyesen a végleges letelepedési engedélyért.

Ez jelentős könnyítés, ugyanis a londoni belügyi tárca korábbi tervei alapján az előzetes státuszú EU-állampolgároknak az eltöltött öt évük után két évük lett volna a végleges státusz megszerzésére.

A benyújtási határidő kétévi meghosszabbításáról szóló eredeti terveket a tárca 2023 nyarán jelentette be, ennek előzményeként a londoni felsőbíróság a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok érdekvédelmi szervezeteinek keresetére a brexitmegállapodással ellentétesnek minősítette, hogy az előzetes letelepedett státuszú uniós állampolgároknak újból a brit hatóságokhoz kell folyamodniuk a végleges letelepedési engedélyért.

Az érdekképviseleti szervezetek szerint, melyek benyújtották a keresletet, ez a kötelezettség annak veszélyével jár, hogy akik valamilyen okból elmulasztják az újbóli kérvényezést, azok egyik percről a másikra illegális bevándorlóvá válnak, és a hatóságok kitoloncolják őket.

Tájékoztatásában a brit belügyminisztérium a módosítások kapcsán közölte:

lépéseket tesz annak érdekében is, hogy a lehető legtöbb esetben automatikussá váljon az előzetes letelepedett státusz átminősítése végleges letelepedési engedéllyé az erre jogosultak számára.

A kedden bejelentett további kedvezmények alapján a munkáltatóknak, a bérbeadóknak és az ingatlanirodáknak nem kell újból ellenőrizniük a náluk dolgozó, illetve ingatlanaikban élő EU-állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási és lakásbérlési jogosultságát az előzetes letelepedett státusz véglegesítésének feltételeként.

A belügyi tárca keddi tájékoztatása szerint 2023 végén 5,7 millió EU-állampolgárnak volt letelepedési jogosultsága, közülük kétmillióan előzetes letelepedett státusz alapján éltek Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×