eur:
395.14
usd:
368.4
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Megkönnyíti a brit kormány az uniós állampolgárok dolgát

Azoknak az európai uniós állampolgároknak, akik előzetes letelepedési státuszban élnek a szigetországban, hamarosan könnyebb lesz végleg letelepedni.

A brit belügyminisztérium által kedden ismertetett módosítások enyhítik emellett az EU-állampolgárok nagy-britanniai munkáltatói és szállásadói számára előírt ellenőrzési kötelezettségeket is - írja az Index.

Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel európai uniós letelepedett státuszért (EU Settled Status) - kell folyamodniuk.

Attól függően, hogy mennyi időt töltöttek életvitelszerűen Nagy-Britanniában, a jogosultak előzetes (pre-settled), illetve teljes körű (settled) státuszt kaphattak.

Előzetes státuszt azok szerezhettek, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet törvényesen és életvitelszerűen az országban.

Az eddigi szabályozás lehetővé tette, hogy ők is megvárják az öt év leteltét, és így maradéktalanul megtarthatták jogosultságaikat.

Kedden jelentette be a brit belügyminisztérium, hogy további öt évvel meghosszabbodik a végleges letelepedett státusz megszerzéséhez rendelkezésre álló idő azok számára, akik valamilyen okból az előzetes letelepedett státuszuk lejárta után, tehát az öt év elteltével nem folyamodtak személyesen a végleges letelepedési engedélyért.

Ez jelentős könnyítés, ugyanis a londoni belügyi tárca korábbi tervei alapján az előzetes státuszú EU-állampolgároknak az eltöltött öt évük után két évük lett volna a végleges státusz megszerzésére.

A benyújtási határidő kétévi meghosszabbításáról szóló eredeti terveket a tárca 2023 nyarán jelentette be, ennek előzményeként a londoni felsőbíróság a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok érdekvédelmi szervezeteinek keresetére a brexitmegállapodással ellentétesnek minősítette, hogy az előzetes letelepedett státuszú uniós állampolgároknak újból a brit hatóságokhoz kell folyamodniuk a végleges letelepedési engedélyért.

Az érdekképviseleti szervezetek szerint, melyek benyújtották a keresletet, ez a kötelezettség annak veszélyével jár, hogy akik valamilyen okból elmulasztják az újbóli kérvényezést, azok egyik percről a másikra illegális bevándorlóvá válnak, és a hatóságok kitoloncolják őket.

Tájékoztatásában a brit belügyminisztérium a módosítások kapcsán közölte:

lépéseket tesz annak érdekében is, hogy a lehető legtöbb esetben automatikussá váljon az előzetes letelepedett státusz átminősítése végleges letelepedési engedéllyé az erre jogosultak számára.

A kedden bejelentett további kedvezmények alapján a munkáltatóknak, a bérbeadóknak és az ingatlanirodáknak nem kell újból ellenőrizniük a náluk dolgozó, illetve ingatlanaikban élő EU-állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási és lakásbérlési jogosultságát az előzetes letelepedett státusz véglegesítésének feltételeként.

A belügyi tárca keddi tájékoztatása szerint 2023 végén 5,7 millió EU-állampolgárnak volt letelepedési jogosultsága, közülük kétmillióan előzetes letelepedett státusz alapján éltek Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×