eur:
395.1
usd:
368.23
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Érkeznek a részvétnyilvánítások az iráni elnöknek

Moszkva és Varsó azonnal üzent Teheránba. Andrzej Dudának Szmolenszk jutott eszébe.

Oroszország igaz barátja volt Ebrahim Raiszi iráni elnök - írta Vlagyimir Putyin orosz elnök az iráni vezetéshez intézett részvéttáviratában, amelyet hétfő délelőtt tettek közzé a Kreml honlapján.

Raiszi Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel és más vezetőkkel együtt életét vesztette, amikor vasárnap lezuhant az őt szállító helikopter az iszlám köztársaság északnyugati részén, Varzekán térségében. A történtek okának megállapítására vizsgálat indult.

Putyin a részvétnyilvánításában emlékeztetett rá, hogy több ízben találkozott hivatali partnerével, akinek örökre meg fogja "őrizni legfényesebb emlékét". Raiszit kiváló politikusként jellemezte, aki egész életét a haza szolgálatának szentelte és joggal élvezett jelentős tekintélyt otthon és külföldön egyaránt.

"Oroszország igaz barátjaként felbecsülhetetlen értékű személyes hozzájárulást tett az országaink közötti jószomszédi kapcsolatok fejlesztéséhez, és nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy azokat a stratégiai partnerség szintjére emelje" - állt a táviratban.

Kazem Dzsalali, Irán moszkvai nagykövete az IRNA hírügynökségnek elmondta, hogy Putyin fogadta őt vasárnap éjjel. A rendkívüli találkozón részt vett Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, Valerij Geraszimov vezérkari főnök és Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője, valamint Igor Levityin elnöki tanácsadó.

A tanácskozást követően a rendkívüli helyzetek minisztériuma két IL-76-os repülőgépet küldött Moszkvából Tebrizbe, a fedélzetén egy 47 főnyi mentőalakulattal, beleértve három kutyás egységet is, valamint négy műszakit, köztük egy helikoptert. A különgépek kedden visszatértek a zsukovszkiji reptérre.

Részvétét fejezte ki a tragédia miatt hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki Raiszit és Amirabdollahiánt egyaránt Oroszország megbízható barátának nevezte.

Irán moszkvai nagykövetsége elé, amelyen félárbócra eresztették a zászlót, hétfőn sokan virágot vittek. Hasonlóképp fejezte ki tiszteletadását a lobogóval a teheráni orosz diplomáciai képviselet is.

Raiszi a 2021 nyarán történt hivatalba lépése óta ötször találkozott személyesen Putyinnal két- és sokoldalú megbeszélések alkalmából, valamint mintegy féltucatnyi alkalommal folytatott telefonbeszélgetést is vele.

Lengyelországból

Az Ebrahim Raiszi iráni államfőt szállító helikopter katasztrófája kapcsán Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn részvétét nyilvánította az iráni népnek, és felidézte a lengyel állami küldöttség halálával végződő 2010-es szmolenszki légikatasztrófát.

Az iráni hatóságok hétfő reggel megerősítették, hogy a vasárnap délutáni balesetben Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa - köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter - életét vesztette.

"Mélyen megrendített Ebrahim Raiszi úr, Irán elnöke és a kormányküldöttség tragikus halálának híre" - írta a lengyel államfő az X felületen.

Hozzátette: kevés nemzet történelmének vannak ilyen tragikus lapjai. A lengyelek viszont a lengyel kormánygépnek az oroszországi Szmolenszkben 2010-ben bekövetkezett katasztrófája óta ismerik "a sokk és az üresség érzetét, amely a politikai és a társadalmi elit, a rokonok és a barátok hirtelen elvesztése után megmarad az emberi szívekben és az államban" - fogalmazott Andrzej Duda.

A lengyel nemzet ezért "különös beleérzéssel", imában és gyászban osztozik az áldozatok hozzátartozóival és az iráni néppel - fogalmazott a lengyel elnök.

A 2010-es szmolenszki légi katasztrófában a kormánygép fedélzetén utazó 96 ember, közül Lech Kaczynski akkori lengyel elnök hunyt el.

A varsói külügyminisztérium hétfőn az X-en Hoszein Amirabdollahián hozzátartozóinak nyilvánított részvétet.

Unió

Az Európai Unió részvétét fejezi ki Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter és más iráni tisztviselők halála miatt, akik elhunytak a vasárnap bekövetkezett tragikus helikopter-balesetben - közölte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Josep Borrell közleményében azt írta: az Európai Unió együttérzését fejezi ki valamennyi áldozat családjával és az érintett iráni állampolgárokkal.

Korábban az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel is részvétét fejezte ki az iráni elnök, az iráni külügyminiszter, valamint a velük utazó küldöttség más tagjainak halála miatt. "Gondolataink az elhunytak családjaival vannak" - tette hozzá Michel a közösségi oldalán megosztott üzenetében.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos azt írta, iráni kérésre az EU aktiválta a Copernicus nevű gyorsreagálású térképészeti szolgáltatását a helikopter-baleset körülményeinek kivizsgálásához. A műholdas térképezésre vonatkozó kérés teljesítése a kutatási és mentési műveletek segítéséhez "nem minősül semmilyen rezsim vagy intézmény politikai támogatásának". A segítségnyújtás "egyszerűen a legalapvetőbb emberiesség kifejeződése" - tette hozzá üzenetében az uniós biztos.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×