eur:
387.41
usd:
356.99
bux:
68347.86
2024. május 23. csütörtök Dezső
Rendőrök állnak a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó épület előtt Brüsszelben 2024. április 16-án. Emir Kir, a rendezvénynek otthont adó brüsszeli kerület polgármestere végzést adott ki a kétnaposra tervezett konferencia betiltására.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Belga bíróság: korlátozás nélkül folytatódhat a NatCon

Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben.

A hírt közlő Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója emékeztetett, a konferenciának otthont adó brüsszeli kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására.

Felidézte, előző nap a kerületi polgármester „a közbiztonság garantálása érdekében” adott ki végzést a rendezvény betiltásáról. A polgármester az X-en közzétett üzenetében azt írta: Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben „nem látják szívesen a szélsőjobboldalt”.

Szalai Zoltán elmondta, a szervezők a bécsi központú jogvédő szervezet (ADF) segítségével a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság este tíz órára tárgyalást írt ki, majd éjfél után meghozta a polgármesteri határozat megsemmisítéséről szóló döntését.

Emlékeztetett, a konferencia jelenlegi helyszíne a harmadik, ugyanis Brüsszel főváros, valamint Etterbeek polgármestere már korábban közbenjárt, hogy a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia ne valósulhasson meg.

Szalai Zoltán megemlítette: Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán kedd este közzétett üzenetében elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését.

A bécsi központú jogvédő szervezet honlapján a bíróság döntését „a véleménynyilvánítás szabadsága győzelmének” nevezte.

Alexander De Croo a közösségi oldalán szerdán közzétett üzenetében megosztotta a bírósági döntést, és azt írta: az eljáró bíróság nem is fogalmazhatott volna egyértelműbben: a hatóságoknak minden erőfeszítést meg kell tenniük az alkotmányos gyülekezési jog védelmében.

"Alkotmányunk a polgárok szólás- és gyülekezési szabadsága mellett áll" - tette hozzá bejegyzésében a belga kormányfő.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×