eur:
387.15
usd:
356.46
bux:
68100.57
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyitókép: Orbán Balázs/Facebook

„Győzelem” – Brüsszelből üzent Orbán Viktor politikai igazgatója

A blokád ellenére szerdán folytatódik a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) – jelentette be Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebookon. Orbán Viktor eközben arról posztolt késő este, hogy nem fogják elhallgattatni a rendőrök.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Orbán Viktor brüsszeli konferenciáját a rendőrség blokád alá vonta kedden. A konferencián Suella Braveman volt brit belügyminiszter és Nigel Farage korábbi EP-képviselő, a brexit egyik élharcosa is beszédet mondott volna. A magyar miniszterelnök később az Európai Parlamentben szólalt fel.

A konferenciának otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására. A szervezők azonban a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság az éjszaka folyamán pedig helyt adott a fellebbezésnek és megsemmisítette a polgármester határozatát. Ez a véleménynyilvánítás szabadságának győzelme – tették hozzá a szervezők.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az ügy kapcsán azt írta egy Facebook-posztban, hogy a keddi blokád ellenére szerdán folytatódik a konferencia. „Győzelem!” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy „a szuverenista erők szövetsége megállíthatatlan”.

Eközben Orbán Viktor is posztolt késő este – szúrta ki az Index –, ő azt írta: „A belga rendőrség blokád alá vonta a NatCon konferenciát Brüsszelben. Úgy látszik, elegük lett a szólásszabadságból. Utoljára '88-ban akartak rendőrökkel elhallgattatni. Akkor sem engedtük és most sem fogjuk!”

A NatCon programjában azt írták, hogy Orbán Viktor délelőtt 11 és 12 óra közt fog szerepelni az eseményen. A miniszterelnök beszélgetőtársa Yoram Hazony izraeli–amerikai filozófus lesz, aki már régről ismeri Orbán Viktort.

A keddi blokádot több vezető európai politikus is elfogadhatatlannak nevezte, többek közt a belga és a brit miniszterelnök is így tett.

Alexander De Croo alkotmányellenesnek nevezte a betiltást. „Az önkormányzati autonómia a belga demokrácia egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. Politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes, punktum! – szögezte le a liberális politikus az X-en.

Londonban Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője újságíróknak beszélt arról, hogy a Brüsszelből érkező hírek „rendkívül zavarba ejtőek”, az ilyen lépések „ártanak a szólásszabadságnak és a demokráciának”. A brit kormányfő erőteljes támogatója a szólásszabadságnak, amelyet minden demokrácia egyik fundamentumának tart – hangsúlyozta.

Szerdán egyébként kétnapos, rendkívüli EU-csúcs veszi kezdetét, amelyen számos fontos kérdés napirendre kerülhet, köztük az Izrael elleni iráni agresszió, a közel-keleti eszkaláció témája.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×