eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Business people agree to bribe and do handshake, giving money or cash payment below table. Employee or partnership make a deal for fraud, money laundering and corruption crime in a business meeting
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Riasztóan megnőtt a gazdasági bűnözés Németországban - adatok

Minden harmadik németországi céget érint a gazdasági bűnözés. A kölni gazdaságkutató intézet (IW) tanulmánya szerint három éve folyamatosan emelkedik az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Sőt, az adatokból kitűnt az is, hogy a gazdasági bűnözés 2014 óta nem volt ilyen mértékű, mint most.

Az IW tanulmányából kiderül: a különböző vállalatok, illetve cégek 34 százalékát érintette múlt évben a gazdasági bűnözés. A "klasszikus" esetek közé tartozott a csalás, a korrupció, a tiltott árrögzítés, az adócsalás vagy a feketemunka.

2014 óta nem volt ilyen magas a gazdasági bűnözési kvóta

- mutatott rá a tekintélyes kölni intézet, amelynek tanulmányából többi között a Rheinische Post című lap idézett. A tanulmány egy reprezentatív felmérésen alapult, amelyet ai IW az elmúlt évben 1001 vállalat megkérdezésével végzett. Az intézet utalt arra is, hogy következtetéseit alátámasztották a szövetségi bűnügyi hivatal egy évvel korábbi, azaz 2022-es adatai.

Az eredmények szerint a gazdasági bűncselekmények száma a harmadik egymást követő évben emelkedett, amit az intézet riasztónak minősített. A feltárt bűncselekmények száma tavaly 73 114 volt, az elmúlt öt év átlagos száma pedig 52 916.

Egyedül a pénzügyi károk 2022-ben 2,083 milliárd euróra rúgtak, ami rendőrségi statisztika által megállapított, az összes ilyen jellegű bűncselekmény okozta össze kár több mint egyharmadát tette ki.

A tanulmány szerzői egyidejűleg megvizsgálták az elkövetői profilokat is. Ennek alapján megállapították, hogy

Németországban a gazdasági bűncselekményekre többnyire a férfiak hajlamosak, mégpedig a harmincas korosztály végétől a negyvenes közepéig.

Többségük német származású, magas képzettséggel rendelkező, utóbbi ráadásul vezető pozícióban még több éves szakmai tapasztalattal is párosul.

Emellett a "tipikus" német gazdasági bűnöző személyiségét illetően hajlamos neurotikus, extrovertált viselkedésre, nyitott az új tapasztalatokra, kevésbé lelkiismeretes, továbbá szociálisan elviselhetetlen - állapította meg a tanulmány.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×