eur:
391.41
usd:
365.6
bux:
68032.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Christian Lindner német pénzügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport tanácskozására Luxembourgban 2024. április 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Élesen bírálta Brüsszelt a német pénzügyminiszter, a hitelfelvétel terve ellen is kikelt

Christian Lindner keményen fogalmazott az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság tevékenységével kapcsolatban, és a "versenyképesség Európa számára elvesztegetett utóbbi néhány évéről" beszélt.

A német pénzügyminiszter csütörtökön az eurózónához tartozó uniós tagállamok pénzügy- és gazdasági minisztereinek luxembourgi tanácskozására érkezve közölte: "Ursula von der Leyen, sajnos, nem az európai gazdaság megerősítésére használta fel mandátumát, helyette mást tartott fontosnak. Emiatt a következő hónapokban és években kétszeresen is sürgető lesz a felzárkózás, ugyanis a gazdasági erő a geopolitikának is az egyik tényezője."

Lindner ezenkívül hevesen ellenezte, hogy az Európai Unió ismét hitelt vegyen fel, mint a koronavírus-járvány után, csak most az ukrajnai háború miatt az európai hadiipar gyors fejlesztésére. "Amire most nincs szükségünk, az egy újabb európai adósságtömeg" - jelentette ki Luxembourgban.

Az EU gazdasága az elmúlt másfél évben összességében stagnált az ukrajnai háború következtében megdrágult üzemanyag, az infláció, az újonnan bevezetett környezetvédelmi szabályok és a bürokrácia miatt. A GDP növekedése 2023-ban mindössze 0,4 százalékos volt, szemben az Egyesült Államok 2,5 százalékos és Kína 5,2 százalékos növekedésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:43
×
×
×
×