eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Christian Lindner német pénzügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport tanácskozására Luxembourgban 2024. április 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Élesen bírálta Brüsszelt a német pénzügyminiszter, a hitelfelvétel terve ellen is kikelt

Christian Lindner keményen fogalmazott az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság tevékenységével kapcsolatban, és a "versenyképesség Európa számára elvesztegetett utóbbi néhány évéről" beszélt.

A német pénzügyminiszter csütörtökön az eurózónához tartozó uniós tagállamok pénzügy- és gazdasági minisztereinek luxembourgi tanácskozására érkezve közölte: "Ursula von der Leyen, sajnos, nem az európai gazdaság megerősítésére használta fel mandátumát, helyette mást tartott fontosnak. Emiatt a következő hónapokban és években kétszeresen is sürgető lesz a felzárkózás, ugyanis a gazdasági erő a geopolitikának is az egyik tényezője."

Lindner ezenkívül hevesen ellenezte, hogy az Európai Unió ismét hitelt vegyen fel, mint a koronavírus-járvány után, csak most az ukrajnai háború miatt az európai hadiipar gyors fejlesztésére. "Amire most nincs szükségünk, az egy újabb európai adósságtömeg" - jelentette ki Luxembourgban.

Az EU gazdasága az elmúlt másfél évben összességében stagnált az ukrajnai háború következtében megdrágult üzemanyag, az infláció, az újonnan bevezetett környezetvédelmi szabályok és a bürokrácia miatt. A GDP növekedése 2023-ban mindössze 0,4 százalékos volt, szemben az Egyesült Államok 2,5 százalékos és Kína 5,2 százalékos növekedésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×