eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegye beszédet mond az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2024. február 28-án. Navalnij február 16-án, 47 éves korában hunyt el egy szibériai börtönben.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: "Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni"

"Akik azt gondolják, hogy vannak erkölcsei és szabályai, azok tévednek, mert nem egy politikussal, hanem egy rettenetes gengszterrel van dolgunk" - mondta az EP strasbourgi ülésén Alekszej Navalnij özvegye, akinek beszédét többször is vastaps szakította félbe.

Beszédet mondott Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén Alexej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye.

Az InfoRádió helyszíni tudósítója szerint az özvegy érkezése már kedden is téma volt az EP-ben, de az időponton kívül nem lehetett tudni semmit, nagyon komoly biztonsági intézkedések előzték meg az érkezését, amelyet állva tapsolt az EP-képviselők sokasága, a sajtó- és a vendégszektor is tele volt, Julija Navalnaja felszólalását óriási érdeklődés övezte.

Julija Navalnaja a beszédét egy nagy sóhajjal és visszaemlékezéssel kezdte, azzal, hogy amikor a férje mérgezése után Dél-Németországban éltek, akkor egy alkalommal egy kirándulás Strasbourgba hozta őket, ami Navalnij egyik kedvenc városavolt.

Hangsúlyozta, hogy most az európai parlamenti képviselőkön keresztül Európa egészéhez szól.

Bejelentette, hogy az elmúlt napok komoly nehézségei után sikerült megszervezni a temetést, amire pénteken kerül sor - 14 órakor Moszkvában -, de nem tudja, hogy ez békés lesz-e, vagy pedig a rendőrség letartóztat mindenkit, aki elmegy, hogy búcsút vegyen a politikustól.

Az oroszoknak Julija Navalnaja szerint most egy nagyon fontos kérdés az, hogy hogyan segíthetnek Navalnij harcában a politikus halála után. Ugye emlékeztetett arra, hogy szombaton két éve indult el Vlagyimir Putyin háborúja Ukrajna ellen, és hogy azóta sok vér és csalódás van mögöttük, de Putyin sehova nem jutott, viszont

a lehető legrosszabb történt, mindenki hozzászokott a háborúhoz, és egyre többen mondják azt, hogy meg kell állapodni.

Itt emelte ki Julija Navalnaja azt, hogy éppen a férje esete igazolja: Putyin tulajdonképpen bármire képes, tárgyalni vele nem lehet.

Szerinte a megoldás nem abban van, hogy szankciókat és állásfoglalásokat hoznak a politikusok, hanem le kell győzni Vlagyimir Putyint; "akik azt gondolják, hogy vannak erkölcsei és szabályai, azok tévednek, mert nem egy politikussal, hanem egy rettenetes gengszterrel van dolgunk" - idézte az özvegyet helyszíni tudósítónk. Navalnaja szerint az orosz elnököt szervezett bűnözés veszi körül, éppen ezért olyan újító gondolatokra van szükség, mint amilyen újító gondolatai Navalnijnak is voltak.

Olykor a tapstól Navalnaja alig tudta folytatni a beszédét, aztán amikor újra szóhoz jutott, akkor azt mondta,

Vlagyimir Putyin emberei bábok, a közelállók kezelik a maffia pénzeit, ők a legfontosabbak, ezért a szervezett bűnözés elleni harc eszközeit kell bevetni,

és a pénzügyi machinációk ellen kell fellépni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok tízmillió oroszra lehet számítani ebben a küzdelemben.

Hangsúlyozta, hogy Putyinnak felelnie kell azért, amit a hazája egy szomszédos, békés országgal tett, és mindenért, ami elhunyt férjével is tett.

"A férjem soha nem láthatja, hogy milyen gyönyörű lesz Oroszország jövője, nekünk muszáj látnunk" - idézte tudósítónk Navalnaja szavait, aki azt is ígérte, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy valóra váltsa ezt az álmot, a gonosz pedig el fog esni.

Szerda délután egyébként a képviselők is megvitatják Navalnij halálát, várhatóan elítélik az oroszországi rendszert és Putyin elnököt, illetve megvitatják az oroszországi ellenzéki személyek, újságírók és emberi jogi aktivisták helyzetét is. Erről az állásfoglalásról az EP-képviselők csütörtökön szavaznak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×