eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán közzétett, videóról rögzített kép Navalnijról 2020. december 21-én. A politikus arról beszélt, hogy véletlenül beismerte tettét az ellene mérgezéses merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény egyik tagja, Konsztantyin Kudrjavcev vegyész szakember a magát telefonon kormányzati embernek kiadó Navalnijnak.
Nyitókép: MTI/AP/Navalnij Instagram-oldala

Átadták Alekszej Navalnij holttestét az édesanyjának

Az orosz ellenzéki vezető a távoli sarkvidéki Szalehárd város börtönében kilenc nappal ezelőtt váratlanul halt meg.

Navalnij özvegye, Julija Navalnaja még a holttest kiadása előtt rögzített videóban démoninak nevezte Vlagyimir Putyint és azzal vádolta az orosz elnököt, hogy "megkínoztatta" politikai ellenfelét - közölte a Reutres.

A brit hírügynökség szerint Navalnij oroszországi hívei arra szólították fel a Putyin rezsim ellenzőit, hogy "ne lazítsanak". Az ellenzéki vezető szóvivője Kira Yarmys pedig azt írta az X-en: az orosz hatóságok valószínűleg nem fogják engedni a hozzátartozóknak, hogy úgy temessék el Navalnijt "úgy, ahogyan a család akarja, és ahogy ő megérdemli".

Az orosz ellenzéki politikus édesanyja ezt megerősítette, amikor közölte, csak azzal a feltétellel kapta meg a fia holttestét, ha ígéretet tesz, hogy Navalnij temetése nem lesz nyilvános. A hatóságok azzal fenyegetőztek, hogy a távoli börtöntelep temetőjében fogják elföldelni Navalnijt, mert a holttest már bomlásnak indult.

A Reuters emlékeztet rá, hogy amióta 2012-ben Vlagyimir Putyin újból elfoglalta az orosz elnöki posztot, a hagyományos, konzervatív értékek védelmezőjeként helyezkedett el az általa bomlónak nevezett nyugati liberalizmussal szemben. Az orosz ortodox egyházhoz való közelségét rendszeresen demonstrálja azzal, hogy megjelenik a vallási ünnepek körüli istentiszteleteken, és több nyilatkozatában is hívő embernek nevezet magát.

Navalnij özvegye a mostani videó üzenetében arról is beszélt, hogy férje jámbor keresztény volt, aki templomba járt, és még börtönben is böjtölt. Azt mondta, politikai tevékenységét is a keresztény értékek ihlették.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×