eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Cigarettázó férfi egy bécsi kávézóban 2019. október 31-én. November elsejétől teljes dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben. A kerthelységek és a szabadtéri vendéglátó egységek kivételével tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Mégsem lesz Új-Zéland a világ első dohányfüstmentes országa

A fokozatos kivezetésnek köszönhetően Új-Zéland lett volna az első olyan állam, ahol idővel nem lett volna lehetséges legálisan dohányterméket vásárolni.

Eldobta Új-Zéland kormánya azt a 2022-es törvényt, amely fokozatosan a teljes dohányzásmentességhez vezetett volna az országban, azt remélve, hogy a dohánytermékekből származó adóbevételekből tudják finanszírozni az adócsökkentést - írja a Guardian alapján a Telex.

Az előző kormány még azt tervezte, hogy fokozatosan emelik a dohányzás korhatárát, így a 2009 januárja után születettek már egyáltalán nem tudtak volna legálisan dohányterméket vásárolni. Akkor azzal indokolták a törvényt, hogy így évi több ezer dohányzással összefüggő halálesetet lehetett volna elkerülni, miközben az egészségügyi ellátórendszer is dollármilliárdokat takarít meg. A törvénynek más elemei is korlátozták volna a hozzáférést a cigarettához.

Eleve csak trafikokban lehetett volna dohányterméket vásárolni, és hatezerről hatszázra csökkentették volna a trafikok számát.

Emellett a nikotintartalom drasztikus csökkentését is előírták.

2024 júliusától kellett volna alkalmazni a törvényt, de ezt most meghiúsította a választásokon győztes National és a koalíciós partnere, a New Zealand First. Erre a pályára az utóbbi párt miatt kellett állniuk, mert elvetették, hogy külföldi vásárlók is visszatérjenek az ingatlanpiacra, így más forrást kellette találni az adócsökkentés finanszírozására.

Nicola Willis pénzügyminiszter szerint körülbelül egymilliárd dolláros államháztartási hiányt jelentett a dohányzás tiltó törvény,

míg Christopher Luxon miniszterelnök szerint a törvény hatályon kívül helyezésével elkerülték, hogy létrejöjjön a cigaretta fekete piaca és ahhoz kapcsolódó bűnözés. A miniszterelnök azt ígérte, oktatással és más jogi lépésekkel fogják csökkenteni a dohányzók számát.

Egy egészségügyi szakértő, Lisa Te Morenga professzor szerint a dohányzásellenes törvény törlése nagy veszéllyel jár, főleg a maorik körében maradhat magas a halandóság, mert ott magasabb arányban vannak dohányzók.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×