eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Leopard 2A6 harckocsi manőverezik a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljának bázisán, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában Boris Pistorius német védelmi miniszter látogatása alatt, 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Fel kell készülni a háborúra - sürget a német védelmi miniszter

Felettébb vészjósló forgatókönyvvel állt elő a német védelmi miniszter. Boris Pistorius azt fejtegette, hogy Európát és ezen belül Németországot háború fenyegeti. Ehhez pedig a többi között a társadalom mentalitásának megváltoztatására van szükség. A közel-keleti konfliktusnak és az Ukrajna elleni orosz háborúnak a német társadalomban is következményei lehetnek - jelentette ki.

A szociáldemokrata védelmi miniszter hosszabb ideje Németország legnépszerűbb politikusa, így szavai minden bizonnyal termékeny talajra találnak.

Ez is indokolhatta, hogy a ZDF-nek nyilatkozva meglehetősen kemény szavakkal fogalmazott.

Hozzá kell szoknunk ahhoz a gondolathoz, hogy Európát és ezen belül Németországot háború fenyegeti

- jelentette ki.

Fel kell készülnünk a háborúra, ezen belül pedig egyfajta védekező szerepre, ami egyaránt vonatkozik a hadseregre, azaz a Bundeswehrre és a társadalomra is - hangsúlyozta.

Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a közel-keleti konfliktusban Németország minden tőle telhetőt megtesz a háború eszkalálódásának megakadályozása érdekében.

A miniszter visszautasította azokat az állításokat, hogy a szövetségi kormány az Oroszország által indított háború nyomán túl lassan reagált a történtekre. Arra emlékeztetett, hogy szinte azon nyomban 100 milliárd eurós különleges alapot hoztak létre a Bundeswehr erősítésére, és a szükséges védelmi struktúrákat is korszerűsítették.

A miniszter szerint a hadsereget ezt megelőzően sokáig elhanyagolták. "Mindent, amit 30 év alatt elrontottak, illetve mindazt, ami lerobbant, nem lehet 19 hónap alatt pótolni" - fogalmazott, utalva a kormány intézkedései óta eltelt időszakra.

Pistorius szerint az évtized végére Németország egészen más helyzetbe kerül.

A védelmi miniszter előtt ugyancsak a Bundeswehr erősítése mellett emelt szót a gazdasági miniszter.

A zöld párti Robert Habeck - aki Olaf Scholz helyetteseként alkancellár is - hangsúlyozta, hogy Németországnak többet kell tennie biztonságának megszilárdítása érdekében.

Azt ugyanakkor hozzátette, hogy ehhez sok pénzre lesz szükség.

Mindez a ZDF szerint újabb konfliktus forrása lehet a koalíciós pártok között a szabad demokrata pénzügyminiszter, Christian Linnder szigorú takarékossági törekvései miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×