eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A participant holds a placard with words Stolen Lives On Stolen Land. Hundreds of women participated in the annual Red Dress Day march in downtown Edmonton, hosted by Project REDress, commemorating the lives of missing and murdered indigenous women and girls across Canada. On Thursday, 5 May 2022, in Edmonton, Alberta, Canada. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto

Történelmi jóvátételt kapnak az őslakosok Kanadában

Összesen 23,4 milliárd 300 ezer családnak.

Jóváhagyta Kanadában az országos ügyekben ítélkező szövetségi bíróság az ország történetének legnagyobb jóvátételi megállapodását kedden: 23,4 milliárd dollár kártérítést kapnak azok az őslakosok és családjaik, akiket a gyermekjóléti rendszerben hátrányosan megkülönböztettek.

A per alapja az volt, hogy a kanadai kormányzat hosszú időn át alulfinanszírozta az őslakos gyerekek számára nyújtott szolgáltatásokat a nem őslakos gyerekekéhez képest. Bár az őslakos gyerekek a 14 év alattiak kevesebb mint 8 százalékát teszik ki az országban, a 2016-os népszámlálás szerint a gyermekvédelmi rendszerbe több mint felerészben ők kerülnek.

A szövetségi bíróság az őslakosok ügyét felkaroló aktivista, Cindy Blackstock által kezdeményezett többéves eljárás után hagyta jóvá a megállapodást, amely

mintegy háromszázezer őslakos gyermek és családjuk számára irányoz elő kártérítést.

A 23,4 milliárd dolláros kártérítés mellett a kanadai kormány szóvivője szerint a megállapodás 20 milliárd dolláros beruházást irányoz elő reformokra is.

Patty Hajdu, az őslakos népek helyzetéért felelős miniszter "történelmi jelentőségűnek nevezte ezt a napot Kanada számára". Hozzátette, hogy az őslakos szervezetek hozzájárulása ehhez a kérdéshez segít előbbre vinni Kanadát "a megbékélés útján".

Az elmúlt két évben, 2021 tavasza óta több mint ezer jeltelen sírt találtak az őslakosok egykori katolikus bentlakásos iskoláinak területén. A 19. század végétől az 1990-es évekig dokumentáltan mintegy 150 ezer őslakos gyermeket helyeztek el erőszakkal 139, ma már bezárt bentlakásos iskolában, elszakítva őket családjuktól, nyelvüktől és kultúrájuktól.

A katolikus egyházfő, Ferenc pápa 2022 nyarán Kanadában tett látogatása során "bocsánatot kért az ország őslakosai ellen elkövetett gonoszságért".

Cindy Blackstock 2007-ben a kanadai emberi jogi törvényszékhez is panaszt nyújtott be az őslakos gyerekek elleni faji megkülönböztetés elítélésére.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×