eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Német rendőrök ellenőrzik az autóval érkezőket a német-cseh határon, a németországi Bad Gottleuba településen 2021. február 18-án. Németország a vírusmutációk veszélye miatt visszaállította a határellenőrzést a német-cseh és a német-osztrák határon.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Migránspánik Németországban: komoly szigorítás jön a határokon

Az illegális migráció és ezzel párhuzamosan az embercsempészek elleni harc fokozása érdekében Nancy Faeser hozzájárult ahhoz, hogy szigorú határellenőrzéseket vezessenek be a német–cseh, a német–lengyel és a német–svájci határ meghatározott pontjain. Berlin az újabb lépésekről tájékoztatta az Európai Bizottságot.

A szociáldemokrata belügyminiszter mostanáig ellenezte a határellenőrzések bevezetését. Nancy Faeser eddigi álláspontjának megváltoztatását azzal a közlekedési balesettel indokolta, amely a napokban az osztrák–német határnál egy menekülteket szállító, embercsempészek tulajdonában lévő járművel történt. A baleset során több menekült életét vesztette.

A közelmúltban tartott tartományi választások ugyanakkor egyértelműen bizonyították, hogy a német lakosság a Scholz-kormányt teszi felelőssé az illegális bevándorlás fokozódásáért. A belügyminiszter ebből a szempontból kétszeresen is érintett volt. A hesseni választásokon ugyanis pártja, az SPD – amelynek helyi listavezetője volt – történelmi vereséget szenvedett.

"Minden lehetséges intézkedést meg kell hoznunk annak érdekében, hogy megfékezzük ezt az emberek életével kapcsolatos szörnyű üzletet" – fogalmazott most a miniszter. Elismerte ugyanakkor, hogy a helyi települések, illetve önkormányzatok tehermentesítése érdekében elengedhetetlen az illegális migráció megfékezése. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy számos város és település immár nem képes több menekült befogadására, és határozott fellépést követel az embercsempészek ellen.

A Faeser által vezetett minisztérium adatai szerint az elmúlt hónapokban mind a német–cseh, mind a német–lengyel, mind a német–osztrák, mind a német–svájci határ mentén jelentősen fokozódott az embercsempészek tevékenysége. Október elejéig a határoknál 98 ezer illegális bevándorlót regisztráltak. Tavaly ugyanakkor, 92 ezret, azaz az egész esztendőben kevesebbet, mint az idei év első nyolc hónapjában.

Ami a határellenőrzés módját illeti, az érintett országok illetékes hatóságaival abban állapodtak meg, hogy a kontroll ideiglenes időtartamra szól, és két hónapra meghosszabbítható. Faeser szerint

a határátkelőket "rugalmasan", azaz nem huszonnégy órán keresztül őrzik.

A hatóságok az adott helyzetnek megfelelően alkalmazhatnak szigorúbb határrendészeti intézkedéseket. Különösen fontosnak tartotta, hogy az ellenőrzések a lehető legcsekélyebb módon érintsék az ingázók mindennapos tevékenységét, továbbá a kereskedelmi forgalmat, valamint a határokon átívelő turizmust.

Nincs elég rendőr és eszköz

Több német forrás szerint az egyre nagyobb méreteket öltő embercsempészet elleni harcot nehezíti az is, hogy az illetékes rendőri egységek nem rendelkeznek az ellenőrzéshez szükséges technikával, illetve személyi állománnyal sem. Így egyebek között nehézségekbe ütközik az elkobzott mobiltelefonok által szerzett adatok kiértékelése.

A források ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy a belügyminiszter tervei között szerepel többi között egy operatív ellenőrző központ létrehozása szövetségi rendőrség kötelékében. A szükséges technikai eszközök hiánya azonban épp ezt nehezíti.

A német rendőri szakszervezet ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy immár több ezer, az embercsempészektől elkobzott mobiltelefon van a hatóságok birtokában.

"A szükséges technika, valamint az adatok kiértékeléséhez szükséges személyzet hiányában ez a munka rendkívül nehézkes"

– fogalmazott egy interjúban az illetékes rendőri vezető. Andreas Rosskopf ezzel magyarázta, hogy a hatóságok a szükséges értékeléssel hónapokat is késhetnek, miközben az embercsempészek útvonalairól, stratégiáiról, valamint kapcsolatairól szerezhetnének fontos információkat. Rosskopf szerint hiány van az olyan rendőri alkalmazottakból, akiket a lefoglalt mobiltelefonok által tartalmazott adatok kiértékeléséhez képeznek ki.

A szövetségi rendőrség adatai szerint augusztus végéig 1683 embercsempészt fogtak el, jóval többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában. 2022-ben 1465 embercsempészt vettek őrizetbe.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×