eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Passport in a belt bag prepared for travel. High quality photo
Nyitókép: Evgeniya Sheydt / Getty Images

Nem mindenki használhat minden szlovén határátkelőt - részletek az ellenőrzésről

Szlovénia 14 ellenőrzőpontot hoz létre a horvát és a magyar határon, előbbin 12-öt, utóbbin kettőt - közölte csütörtökön Marko Gasperlin, a rendőrfőigazgatóság egyenruhás rendőrkapitányságának igazgatója.

Gasperlin elmondta: az említett ellenőrzés alá vont határátkelőhelyek minden utazó számára nyitva lesznek, legyen szó személy-, vagy teherforgalomról. Harmadik országok állampolgárai ugyanakkor kizárólag ezen a 14 ponton léphetik át a határt.

A többi határátkelőhelyet csak az uniós polgárok használhatják, míg néhányat a határ menti lakosok, engedéllyel - tette hozzá.

Ami a határ menti lakosokra vonatkozó döntést illeti, a korábbi kishatárforgalmi szabályozás lesz érvényben - mondta Gasperlin, hangsúlyozva, hogy a lakosok érvényes, de lejárt okmányokkal, vagy más módon is igazolhatják, hogy jogosultak a kishatárforgalmi átlépésre. Kiemelte: a rendőrség mindenképpen igyekszik majd a határ menti lakosok életét a lehető legkevésbé "kellemetlenné" tenni a megfigyelés bevezetésével.

Az igazgató jelezte: azokat, akik rossz határátkelőhelyen találják magukat, a hatóságok a megfelelőhöz irányítják majd, különösen a harmadik országbeli állampolgárokat.

A rendőrség intenzíven készül a határellenőrzés bevezetésére, mind az iránymutatások és a jogalapok előkészítése, mind a személyi állomány tekintetében. A horvát határon már kiépítették a megfelelő infrastruktúrát az ellenőrzéshez, a magyaron pedig ennek biztosítására tesznek erőfeszítéseket, például sátrak felállításával - hangoztatta Gasperlin.

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy október 21-től legalább tíz napig határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon, amely legfeljebb két hónapig meghosszabbítható. Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén szombattól hasonló intézkedést jelentette be a szlovén határon.

Az utóbbi időben több uniós ország is bevezette, vagy úgy döntött, hogy kiterjeszti az ellenőrzéseket a schengeni belső határokon. Közéjük tartozik Ausztria is, amely 2015 óta végez ellenőrzéseket a Szlovéniával közös határán, és nemrég újabb hat hónappal meghosszabbította azokat.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×