eur:
388.51
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Izraeli rendőrség készenlétben Askelon közelében 2023. október 8-án. Előző nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli hadsereg ezután ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál.
Nyitókép: Izraeli rendőrök készenlétben Askelon közelében 2023. október 8-án. MTI/AP/Ohad Zwigenberg

Izrael: folytatódnak az összecsapások, ismét palesztinok szivárogtak be Izraelbe

Palesztinok szivárogtak be Izraelbe vasárnap is a megrongált határkerítésnél - jelentette hivatalos izraeli és palesztin közléseket idézve az izraeli közszolgálati rádió vasárnap.

A hivatalos beszámolók szerint közelharcok dúltak több, a palesztin Gázai övezettel szomszédos izraeli településen.

A Gázai övezetet vezető Hamász iszlamista szervezet - amelyet számos országban terrorszervezetként tartanak nyilván - bejelentette, hogy szombat éjjel és vasárnap is képesek voltak újabb, friss egységeket bejuttatni Izraelbe. Egy ilyen csoport vasárnap délelőtt elrabolt egy, a határ menti úton haladó izraeli autót, melyet izraeli közlések szerint az övezettől északra, Asdód városnál sikerült megállítani, ahol agyonlőtték az autóból elfutó fegyvereseket.

A jelenlegi izraeli összesítések szerint mintegy száz izraeli katona és civil - férfiak, nők és gyermekek - kerültek szombaton a Hamász fogságába, őket a határkerítés megrongált részeinél hurcolták át Gázába. Izraeli tisztviselőktől a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet úgy értesült, hogy a túszok között több tucat külföldi állampolgár is van, akik közül néhányan részt vettek a sivatagi technozenei fesztiválon. Számos amerikai állampolgárt, helyi üvegházakban dolgozó thaiföldi vendégmunkásokat, valamint az Egyesült Királyság, Németország és Oroszország állampolgárait is elvitték Gázába. Az amerikai nagykövetség szóvivője azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet.

Izrael arra kérte Egyiptomot, hogy segítsen közvetíteni az izraeliek szabadon bocsátása érdekében zajló tárgyalásokon. Egyiptomi tisztviselők és a Hamász egyik vezetője a The Wall Street Journal amerikai lapnak azt mondták, hogy nem tudnak kapcsolatba lépni számos, túszokat tartó Hamász-fegyveressel, és civilek is fogságba hurcoltak embereket, s ez megnehezíti a fogva tartott izraeliek pontos számának megállapítását.

Az izraeli hivatalos közlések szerint háromszázötvenre emelkedett a szombati támadások halottainak száma, s jelenleg több mint ezernyolcszáz sebesültet ápolnak a kórházakban, akiknek egy része súlyos, életveszélyes állapotban van.

Szombaton a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei az övezet határvidékén izraeli településekre hatoltak be, ahol megöltek és megsebesítettek sok száz embert, s túszokat hurcoltak az övezetbe. Ez volt legvéresebb támadás Izrael ellen az ötven évvel korábbi jóm-kipúri háború óta. Az izraeli hadsereg ezt követően ellencsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben délen, valamint északon a libanoni határnál, ezeknek szintén számos halálos áldozatuk van.

Palesztin kormányzat: tovább nőtt a halálos áldozatok száma Gázában

Háromszáztizenháromra nőtt a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben - közölte vasárnap a Hamász radikális iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló palesztin terület egészségügy-minisztériuma, ahol az izraeli hadsereg már második napja támadta a számos országban terrorszervezetnek nyilvánított fegyveres mozgalom állásait.

Szombat óta 1990-en sebesültek meg a palesztin területen - tették hozzá a közleményben.

Ferenc pápa az erőszak leállítását sürgette az izraeli és palesztin területeken

Izrael és a palesztin területek békéjéért imádkozott Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

Kijelentette, hogy aggodalommal és fájdalommal követi figyelemmel az Izraelben történő eseményeket. Úgy vélte, az erőszak minden korábbinál "gyorsabban robbant".

A katolikus egyházfő közelségét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Azt mondta, imádkozik értük és mindazokért, akik terrorban és félelemben töltik ezeket az órákat.

Ferenc pápa a fegyveres támadások leállítására szólított fel. Kifejtette: "meg kell érteni, hogy a terrorizmus és a háború semmilyen megoldáshoz nem vezet, egyedül halálhoz, sok ártatlan szenvedéséhez. A háború kudarc, minden háború kudarc."

Pietro Parolin szentszéki államtitkár szerint "az iszlamista Hamász terrorszervezet Izrael állam elleni támadása veszélybe sodorta a béke egyébként is halvány reményét", amelyet Izrael a Szaúd-Arábiával tervezett megállapodással kívánt elérni.

A diplomáciai erőfeszítések nem hozzák a várt eredményt a Közel-Keleten, amiként Ukrajnában sem - hangoztatta Parolin bíboros egy vasárnapi egyházi találkozóm, aki szerint ezért globális imára van szükség a béke érdekében.

Szijjártó Péter: a háborús helyzet eszkalációját meg kell akadályozni

A háborús helyzet eszkalációját meg kell akadályozni - többek között erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter iráni kollégájával telefonon vasárnap.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán közölte: az egyre kétségbeejtőbb közel-keleti helyzetről telefonon egyeztettek Irán külügyminiszterével, Hoszein Amirabdollahiánnal.

"Megerősítettem kollégámnak, hogy mi a terrorizmust határozottan elítéljük és nem szeretnénk, ha tovább súlyosbodna a helyzet a Közel-Keleten. Elmondtam azt is, hogy a háborús helyzet eszkalációját meg kell akadályozni, s kifejeztem reményemet, hogy minden ország felelősségteljes viselkedést fog mutatni a következő napokban" - olvasható Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

A terrortámadásról és az annak nyomán kitört háborúról itt hallgathat meg részleteket:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×