eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Palesztinok nézik az izraeli légicsapásokban lerombolt házaikat Gáza városában 2023. október 8-án. Előző nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli hadsereg ezután ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál.
Nyitókép: Palesztinok nézik az izraeli légicsapásokban lerombolt házaikat Gáza városában 2023. október 8-án. MTI/EPA/Mohamed Szaber

Incidensek Londonban is az izraeli-palesztin háború miatt

Fokozott járőrtevékenységet kezdett vasárnap a londoni rendőrség a brit főváros több negyedében, miután közleménye szerint "számos incidens" történt Londonban a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista csoport Izrael elleni támadásával összefüggésben.

Suella Braverman brit belügyminiszter vasárnap felszólította a rendőrséget, hogy minden törvényes eszközzel lépjen fel a Hamászt támogató megnyilvánulások ellen.

A Scotland Yard nem részletezte a közleményében említett incidensek mibenlétét, de a közösségi médiafelületeken több olyan felvétel is megjelent, amelyeken palesztin zászlókat lobogtató, nagy sebességgel haladó járművek láthatók a londoni utcákon.

A rendőrség a vasárnapi közlemény szerint "tudatában van" e felvételek megjelenésének és "számos egyéb incidensnek" is, és ezek nyomán erősítette járőrtevékenységét London egyes városrészeiben, azzal a céllal, hogy "látható" legyen a rendőrség jelenléte ezekben a negyedekben.

A Scotland Yard közleménye szerint a fokozott járőrözés céljai között szerepel az egyes londoni közösségek megnyugtatása is.

A rendőrség kérte, hogy akik fenyegető magatartást tapasztalnak, vagy valamilyen okból veszélyben érzik saját biztonságukat, lépjenek kapcsolatba a hatóságokkal.

A Scotland Yard közölte: tudatában van annak is, hogy az Izraelben és a Gázában kirobbant konfliktus nyomán a következő napokban tiltakozó megmozdulások lehetnek Londonban. Ezeken a demonstrációkon a rendőrség úgy fog fellépni, hogy biztosítsa a tiltakozáshoz fűződő jog érvényesülését, de elejét vegye annak, hogy e megmozdulások a londoniak életére kiható felfordulássá fajuljanak - áll a közleményben.

Suella Braverman brit belügyminiszter az X (korábbi nevén Twitter) portálon közzétett vasárnapi közleményében úgy fogalmaz: valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták az izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen.

Braverman közölte: felvette a kapcsolatot a 300 ezres brit zsidóság védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) vezetőivel, és biztosította őket arról, hogy a kormány minden szükséges intézkedést megtesz a zsidó közösség megvédése érdekében.

A brit belügyminiszter szerint zéró toleranciára van szükség az antiszemitizmussal és a terrorizmus dicsőítésével szemben.

Hozzátette: elvárja, hogy a rendőrség a törvény teljes erejével fellépjen a Hamászt és az egyéb, Nagy-Britanniában törvényen kívül helyezett terrorcsoportokat támogató megnyilvánulások, illetve a brit zsidó közösség megfélemlítését célzó kísérletek ellen.

A brit kormány két évvel ezelőtt törvényen kívüli szerveződéssé nyilvánította a Hamászt.

Az Egyesült Királyság területére vonatkozó intézkedés azt jelenti, hogy ezután súlyos bűncselekménynek számít a csatlakozás a brit kormány által militáns iszlamista terrorszervezetnek minősített csoporthoz, és az is, ha valaki másokat a Hamász támogatására biztat.

A brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akiket e két vádpontban a brit bíróságok bűnösnek találnak.

Külföldi áldozatok is vannak hivatalos közlések szerint

Két thaiföldi és egy kambodzsai állampolgár is meghalt a hétvégi izraeli-palesztin fegyveres támadásokban - közölte a két ázsiai ország kormánya vasárnap. Kijevi közlés szerint két ukrán állampolgár is életét vesztette.

Szrétta Tavizin thaiföldi miniszterelnök bejelentette, hogy tel-avivi nagykövetségük jelzése szerint "két thaiföldit megöltek az erőszakban".

Hozzátette, hogy az ország külügyminisztériuma már megkezdte az Izraelben tartózkodó thaiföldiek hazautaztatását.

Hun Manet kambodzsai miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a fegyveres összetűzésben meghalt egy Izraelben tartózkodó kambodzsai egyetemista.

Az izraeli ukrán nagykövetség azt jelentette be, hogy két ukrán állampolgár is életét vesztette Izraelben. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint a külképviselet hozzátette, hogy szervezik a holtestek hazaszállítását.

A konfliktus miatt számos légitársaság is felfüggesztette vagy korlátozta útjait Izraelbe. Az AFP francia hírügynökség az érintett légitársaságoktól azt a hivatalos közlést kapta, hogy mások mellett a Lufthansa, az Air France, az olasz és a spanyol légitársaság, továbbá több tengerentúli cég is szünetelteti járatait vagy jelentősen korlátozta azok számát. A Wizz Air már korábban bejelentette, hogy a Magyarországról Tel-Avivba, illetve onnan visszainduló járatait felfüggesztette.

Evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit Izraelben

A helyi média vasárnap az izraeli hadsereget idézve közölte: evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit Izraelben.

A helyszíni beszámolók szerint még mindig számos, a Gázai övezet melletti településen tűzharcot vívnak az izraeli katonák az övezetből behatolt iszlamista fegyveresekkel, és vasárnap délután is indítottak Gázából rakétákat Izrael területére.

Az izraeli hadsereg vasárnap felszólította a Gázai övezet mellett huszonöt település lakóit hogy ideiglenesen, biztonsági okból hagyják el otthonukat, mert a behatoló iszlamista fegyveresek miatt ezek a helyek a leginkább veszélyesek.

Vasárnap megtalálták egy ismert izraeli labdarúgó, Lior Aszulin holttestét, aki részt vett a sivatagi technobulin, melynek látogatói között az izraeli beszámolók szerint mészárlást hajtottak végre az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A negyvenhárom éves csatár 2019-ben vonult vissza az aktív sporttól.

Nyilvánosságra hozták a szombati harcokban elesett tizennyolc katona és harminc rendőr nevét. Különösen heves összecsapások voltak szombaton a szderóti rendőrőrs épületénél, melyet elfoglaltak az iszlamisták, majd visszaszereztek az izraeli egységek.

A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombati támadásában megölt izraeliek száma hivatalos közléseket idéző televíziós jelentés szerint már hatszáz fölött van. Az egészségügyi tárca szerint eddig 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×