eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. A palesztin terület egészségügyi minisztériuma kétszáz paleszin haláláról és 160 sebesültről tájékozatott.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Izrael ellencsapásokat hajtott végre - üzent az Egyesült Államok is

Az izraeli hadsereg szombat éjjel és vasárnap reggel ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál - jelentette az izraeli hadsereg vasárnap reggel. Az amerikai elnök a sajtó előtt adott nyilatkozatban a Hamász fegyveres akcióját esztelen támadásnak nevezte, hangsúlyozva, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

A közlemény szerint a hadsereg éjjel légicsapásokkal felszámolta az iszlamista Hamász terrorszervezet tíz, harcokhoz infrastruktúrát biztosító létesítményét, köztük a titkosszolgálati központját, és egy, a szervezet légierejét szolgáló épületet.

Emellett lőtték a Hamász finanszírozására használt két bankfiókot, köztük a szervezet terrorista tevékenységének pénzügyeit segítő Iszlám Nemzeti Bankot, a szervezet első saját bankfiókját, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet légifegyverek gyártására szolgáló létesítményét Gáza városában, és egy fegyverraktárat.

A hadsereg azt is bejelentette vasárnap reggel, hogy tüzet nyitottak Libanonban arra a területre, ahonnan néhány perccel korábban Izrael felé lövéseket adtak le az ország északi határvidékén.

Vasárnap reggel Dél-Libanonból rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan, a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.

A hadsereg polgári védelmi osztálya és a rendőrség közösen segélyközpontot és telefonos segélyvonalat nyitott az eltűntek családtagjai számára. Éjjel már több tucat hozzátartozó hívása érkezett a repülőtér melletti központba, olyanoké, akik már több órája nem tudtak kapcsolatot teremteni szeretteikkel. Hozzátartozóik nem válaszoltak a telefonhívásokra és a kórházakban sem találták őket.

A hozzátartozók azonosításhoz szükséges adatokat közölnek a központ munkatársaival, illetve átadnak olyan tárgyakat - általában fogkeféket -, amelyekből DNS-mintát lehet venni.

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyta a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését célzó lépéseket - közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap. Izrael ezen lépések keretében leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.

Szombaton a Gázai övezetet uraló terrorszervezetek fegyveresei nagyszabású, több ezer lövedékből álló rakétatámadást indítottak Izrael ellen, és a határkerítésen áttörve az övezet határának közelében izraeli településekbe hatoltak be, ahol megöltek legkevesebb háromszáz izraelit, és megsebesítettek több mint ezernyolcszáz embert, akik közül háromszáznegyvenöten súlyos-életveszélyes állapotban vannak. Emellett a Gázai övezetbe hurcoltak több tucat túszt, köztük katonákat és civileket, nőket és gyermekeket is. A szombati volt a legvéresebb Izrael elleni támadás az ötven évvel korábbi jóm kipúri háború óta.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×