eur:
388.78
usd:
361.59
bux:
68076.75
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Bundeswehr katonái. Forrás:Twitter/WELT
Nyitókép: Forrás:Twitter/WELT

Szakértő: megosztja Közép-Európát Németország vezető hadi hatalmi ambíciója

Németország a kelet-közép-európai államokkal folyó védelmi együttműködésben vezető hatalmi szerepre törne, miközben a Bundeswehr komoly bevethetőségi problémákkal küzd - olvasható a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének legújabb elemzésében. Speck Gyula, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomáciai Tanszék tanársegédje beszélt a részletekről.

2022. február 24. korszakváltás volt a német politikai vezetés felfogásában, mert Németország a szabályalapú világrend gyökeres megsértésével találta magát szembe a háború kitörésével; erre reagálva Németország kezdeményező, vezető hatalmi szerepet szeretne felvállalni Speck Gyula szerint.

Az NKE tanársegédje azt is hozzátette, a vezető hatalmi szerep hangoztatása Németországban nem igazán politikailag korrekt, ennek a politikai beszédben való megjelenése tehát nagy változás. Ugyanakkor a Bundeswehr az erről szóló NKE-tanulmány szerint komoly bevethetőségi nehézségekkel küzd.

"A vezető hatalmi szerepnek ez a legfőbb problémája, és

a német társadalom is hagyományosan pacifista beállítódású,

elutasítják a német vezető szerepet, és a Bundeswehr sem képes ezt betölteni, hiszen többek között az Olaf Scholz kancellár által bejelentett százmilliárd eurós alap nagy részét még fel sem használták, a hadseregnek komoly személyzeti problémái vannak, aminek demográfiai okai vannak, a német társadalom öregszik, nem egyszerű a jól képzett katonatisztek toborzása" – részletezte Speck Gyula.

Ebből fakadóan bármilyen jól is hangoznak a bejelentések, nem árt szerinte szkeptikusnak lenni, akár a környező kelet-közép-európai országoknak is.

A személyi hiányon kívül fegyverzethiánya is van a Bundeswehrnek,

  • Tiger helikopterből tavaly csak egy tudott felszállni,
  • folyamatosak az eszközellátási problémák,
  • a kormány csak lassan szerződik a védelmi ipari partnerekkel ("nehézkes a bürokrácia, ez német jellegzetesség").

A régiós országok fogadtatása a német bejelentéssel kapcsolatban vegyes annak ellenére, hogy Szlovákiában, Romániában és Litvániában is nőtt a német katonai jelenlét NATO-keretekben, és a légi pajzs program keretében is jelezte Németország, hogy hajlandó lenne nagyobb szerepet vállalni.

De miért?

"A legfontosabb kulcsjátékos itt Lengyelország,

gyökeresen mások az elképzelései az európai biztonságról. Lengyelország nem kis ország, középhatalmi státusszal rendelkezik és vezető hatalmi ambíciókat dédelgető állam, megvannak erre a képességei és a kapacitásai is, valamint az Egyesült Államok támogatását is maga mögött tudja. A lengyel vezetés a leginkább szkeptikus a német felajánlásokkal kapcsolatban. A kisebb államok ezzel szemben inkább bizakodók, Litvánia továbbra is szeretne még nagyobb és állandó német jelenlétet. Szlovákia, Csehország és Magyarország pedig szintén most építi újra a hadiipari képességeket, partnerként tekint Németországra" – ecsetelte Speck Gyula, az NKE tanársegédje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×