eur:
388.87
usd:
360.59
bux:
68553.77
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Karabahi örmény menekültek. Forrás: X / Narek Sukiasyan
Nyitókép: Forrás: X / Narek Sukiasyan

Tömegével menekülnek az örmények Hegyi-Karabahból

Már több mint százezren hagyták el a volt szakadár területet, amelyet lerohant az azeri hadsereg.

Szinte teljesen elhagyták szombatig a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, örmény többségű Hegyi-Karabah területét örmény lakói, akik anyaországukba távoztak - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője. Hivatalos adatok szerint mintegy 120 ezer örmény élt az enklávéban a szakadár "köztársaság" hét elején bejelentett feloszlatása előtt, és úgy tűnik, Azerbajdzsán maradásra vonatkozó felhívásai nem jártak eredménnyel.

"Legfeljebb néhány száz köztisztviselő, segélymunkás, önkéntes és speciális igényű ember maradt, akik szintén távozni készülnek" - írta Artak Beglarján volt karabahi jogvédő ombudsman az X közösségi médiaplatformon, hozzátéve, hogy az információ "nem hivatalos".

Az ENSZ bejelentette, hogy a hétvégén missziót küld Hegyi-Karabahba

a humanitárius szükségletek felmérésére, annak ellenére, hogy a szervezetnek "mintegy harminc éve" nincs bejárása a térségbe.

Örményország segítséget kért az Európai Uniótól a Hegyi-Karabahból érkező menekültek ellátására, akik azután hagyták el otthonukat, hogy Azerbajdzsán a múlt héten visszavette az ellenőrzést a területébe ékelődött, többségében örmény keresztények lakta szakadár terület felett - közölte az olasz miniszterelnök hivatala szombaton.

Csütörtökön az enklávé hatóságai elrendelték "minden kormányzati intézmény (...) 2024. január 1-jével történő feloszlatását", jelezve a több mint három évtizede önhatalmúlag kikiáltott "Hegyi-karabahi Köztársaság" fennállásának végét.Néhány nap alatt a 120 ezer hivatalos lakos több mint 80 százaléka elhagyta otthonát a megtorlástól való félelem miatt, és elégette a holmiját, mielőtt csatlakozott volna a menekültek oszlopához.

Ez a túlnyomórészt keresztény régió, amely a Szovjetunió felbomlásakor vált el a muzulmán többségű Azerbajdzsántól, több mint három évtizedig állt szemben Bakuval, amellyel több háborút vívott 1988 és 1994 között. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított "terrorellenes műveletben" végleg térdre kényszerítette az örmény szakadárokat.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×