eur:
380.36
usd:
351.54
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Karabahi örmény menekültek. Forrás: X / Narek Sukiasyan
Nyitókép: Forrás: X / Narek Sukiasyan

Tömegével menekülnek az örmények Hegyi-Karabahból

Már több mint százezren hagyták el a volt szakadár területet, amelyet lerohant az azeri hadsereg.

Szinte teljesen elhagyták szombatig a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, örmény többségű Hegyi-Karabah területét örmény lakói, akik anyaországukba távoztak - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője. Hivatalos adatok szerint mintegy 120 ezer örmény élt az enklávéban a szakadár "köztársaság" hét elején bejelentett feloszlatása előtt, és úgy tűnik, Azerbajdzsán maradásra vonatkozó felhívásai nem jártak eredménnyel.

"Legfeljebb néhány száz köztisztviselő, segélymunkás, önkéntes és speciális igényű ember maradt, akik szintén távozni készülnek" - írta Artak Beglarján volt karabahi jogvédő ombudsman az X közösségi médiaplatformon, hozzátéve, hogy az információ "nem hivatalos".

Az ENSZ bejelentette, hogy a hétvégén missziót küld Hegyi-Karabahba

a humanitárius szükségletek felmérésére, annak ellenére, hogy a szervezetnek "mintegy harminc éve" nincs bejárása a térségbe.

Örményország segítséget kért az Európai Uniótól a Hegyi-Karabahból érkező menekültek ellátására, akik azután hagyták el otthonukat, hogy Azerbajdzsán a múlt héten visszavette az ellenőrzést a területébe ékelődött, többségében örmény keresztények lakta szakadár terület felett - közölte az olasz miniszterelnök hivatala szombaton.

Csütörtökön az enklávé hatóságai elrendelték "minden kormányzati intézmény (...) 2024. január 1-jével történő feloszlatását", jelezve a több mint három évtizede önhatalmúlag kikiáltott "Hegyi-karabahi Köztársaság" fennállásának végét.Néhány nap alatt a 120 ezer hivatalos lakos több mint 80 százaléka elhagyta otthonát a megtorlástól való félelem miatt, és elégette a holmiját, mielőtt csatlakozott volna a menekültek oszlopához.

Ez a túlnyomórészt keresztény régió, amely a Szovjetunió felbomlásakor vált el a muzulmán többségű Azerbajdzsántól, több mint három évtizedig állt szemben Bakuval, amellyel több háborút vívott 1988 és 1994 között. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított "terrorellenes műveletben" végleg térdre kényszerítette az örmény szakadárokat.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Új világrendről beszélt Putyin

Új világrendről beszélt Putyin

Oroszország fokozni fogja aktivitását a világpolitikában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kremlben, 21 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadásán. Putyin elmondta: a világ a turbulencia állapotában van, azonban a radikális átalakulás során az egypólusú rendszert új, igazságosabb, többpólusú világrend váltja fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×