eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter nyilatkozik a közép-lengyelországi Torun kiképzőközpontjában, miután beszerzésről szóló keretszerződést írt alá 2023. szeptember 11-én. A szerződés értelmében Lengyelország 2026-ig 486 darab HIMARS rakéta-sorozatvetőt vásárol az Egyesült Államoktól. A rakétavetőket a lengyel gyártmányú Jelcz indítójárművekre szerelik majd. Lengyelország 2019-ben már megrendelt 18 HIMARS-sorozatvetőt, és ezek egy része már a lengyel hadsereg állományában van. Az újabb megrendelést a tervek szerint 2025 végén kezdik leszállítani.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski

Lengyelország gigantikus, "exkluzív" pénzösszeget kapott fegyverkezésre

Az Egyesült Államok és Lengyelország a lengyel hadsereg korszerűsítésére fordítandó kétmilliárd dolláros (734 milliárd forint) közvetlen hitelről állapodott meg - közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium Washingtonban.

A tájékoztatás szerint az ilyen közvetlen kölcsönöket az Egyesült Államok legfontosabb biztonsági partnereinek tartják fenn.

"Lengyelország hű szövetségese az Egyesült Államoknak, s Lengyelország biztonsága döntő fontossággal bír a NATO keleti szárnyának kollektív védelme szempontjából" - tette hozzá az amerikai diplomáciai tárca.

Varsó az idén bruttó össztermékének 4 százalékát védelmi célokra fordítja. A modernizációs program keretében az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával kötött eddig fegyvervásárlási megállapodásokat.

(A nyitóképen: Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter nyilatkozik a közép-lengyelországi Torun kiképzőközpontjában, miután beszerzésről szóló keretszerződést írt alá 2023. szeptember 11-én. A szerződés értelmében Lengyelország 2026-ig 486 darab HIMARS rakéta-sorozatvetőt vásárol az Egyesült Államoktól. A rakétavetőket a lengyel gyártmányú Jelcz indítójárművekre szerelik majd. Lengyelország 2019-ben már megrendelt 18 HIMARS-sorozatvetőt, és ezek egy része már a lengyel hadsereg állományában van. Az újabb megrendelést a tervek szerint 2025 végén kezdik leszállítani.)

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Megdöbbentő, mennyien halnak meg olyan okból, ami sokak számára elképzelhetetlen

Megdöbbentő, mennyien halnak meg olyan okból, ami sokak számára elképzelhetetlen

Amikor reggel fél 8-kor félkómásan bedörrentjük a kotyogós kávéfőző alatt a tűzhelyet, vélhetően nem gondolunk bele abba, hogy ezt az egyszerű mozdulatot mintegy 2,3 milliárd embernek nem áll módjában megtennie a Földön. Márpedig amíg a nyugati világban alapvetésnek számít és könnyen elérhető a biztonságos és tiszta főzés és sütés lehetősége, eközben világszerte több mint 2 milliárd ember nem fér hozzá ezekhez az erőforrásokhoz, ehelyett szénnel, kerozinnal, fával és faszénnel kénytelenek megoldani ezt a feladatot. Ez pedig nem csak rendkívül sok időbe kerül és környezetromboló hatású, de az egyik vezető idő előtti halálozási tényezőnek is számít.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×