eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Bemutatót tartanak Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Mariusz Blaszczak védelmi miniszter látogatása alkalmából az előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) műveletének keretében az észak-lengyelországi Orzysz kiképzőállomáson tartózkodó katonák 2022. július 3-án. Az észak-atlanti szövetség az ukrajnai háború miatt vezényelt át katonákat Lengyelországba és a balti államokba.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tomasz Waszczuk

180 fokos fordulatot vettek a lengyelek Ukrajna támogatásában

Varsó részéről folyamatos az enyhülés: a múlt héten még azt mondták, semmilyen fegyvert nem kap Ukrajna, aztán azt, hogy megkapják a korábban megígért fegyvereket, most pedig azt, hogy újabb fegyvereket is kapnak a jövőben.

Lengyelország modernizálja a haderejét, de nincs arról szó, hogy teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat – jelentette ki hétfőn a lengyel elnök. „Nem azért költünk milliárdokat, hogy aztán elosztogassuk. De arról nincs szó, hogy egyáltalán nem fogunk Ukrajnának fegyvereket küldeni.

„Ha a régi eszközöket lecseréltük modern eszközökre, nem látok problémát abban, hogy a régi felszereléseket Ukrajnának küldjük”

– tette hozzá a politikus.

A Sky News beszámolója szerint – amit a Portfolio szemlézett – Andrzej Duda kitért arra is, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azért kritizálta az ENSZ előtt Lengyelországot, mert „sokat stresszel”. Emlékeztetett arra is, hogy szerinte az ukrán–lengyel viszony elmérgesedéséből egyedül Oroszország profitál.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy Lengyelország teljesen leállítja az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat. Andrzej Duda már másnap azt mondta, hogy nem állítanak le mindent, a korábban megígért fegyvereket leszállítják, csak újabb szállítmányokat nem küldenek. Most pedig már arról van szó, hogy új szállítmányokat is küldenek, lényegében teljesen semmissé téve ezzel a fegyvertranszfer-tiltást.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×