eur:
391.12
usd:
366.22
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Bemutatót tartanak Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Mariusz Blaszczak védelmi miniszter látogatása alkalmából az előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) műveletének keretében az észak-lengyelországi Orzysz kiképzőállomáson tartózkodó katonák 2022. július 3-án. Az észak-atlanti szövetség az ukrajnai háború miatt vezényelt át katonákat Lengyelországba és a balti államokba.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tomasz Waszczuk

180 fokos fordulatot vettek a lengyelek Ukrajna támogatásában

Varsó részéről folyamatos az enyhülés: a múlt héten még azt mondták, semmilyen fegyvert nem kap Ukrajna, aztán azt, hogy megkapják a korábban megígért fegyvereket, most pedig azt, hogy újabb fegyvereket is kapnak a jövőben.

Lengyelország modernizálja a haderejét, de nincs arról szó, hogy teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat – jelentette ki hétfőn a lengyel elnök. „Nem azért költünk milliárdokat, hogy aztán elosztogassuk. De arról nincs szó, hogy egyáltalán nem fogunk Ukrajnának fegyvereket küldeni.

„Ha a régi eszközöket lecseréltük modern eszközökre, nem látok problémát abban, hogy a régi felszereléseket Ukrajnának küldjük”

– tette hozzá a politikus.

A Sky News beszámolója szerint – amit a Portfolio szemlézett – Andrzej Duda kitért arra is, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azért kritizálta az ENSZ előtt Lengyelországot, mert „sokat stresszel”. Emlékeztetett arra is, hogy szerinte az ukrán–lengyel viszony elmérgesedéséből egyedül Oroszország profitál.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy Lengyelország teljesen leállítja az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat. Andrzej Duda már másnap azt mondta, hogy nem állítanak le mindent, a korábban megígért fegyvereket leszállítják, csak újabb szállítmányokat nem küldenek. Most pedig már arról van szó, hogy új szállítmányokat is küldenek, lényegében teljesen semmissé téve ezzel a fegyvertranszfer-tiltást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×