eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rendőrök a londoni helyszín közelében 2023. január 14-én, miután egy autóból járókelőkre lőttek a brit főváros Camden negyedében. Négy nő és két kislány megsebesült, az egyik gyermek életveszélyesen.
Nyitókép: MTI/AP/PA/James Manning

Négy emberéletet követelt a terrorista erőszak tavaly az EU-ban

2022-ben 28 befejezett, meghiúsult vagy megakadályozott terrorista akciót jelentettek az Európai Unióban, ami növekedés a korábbi évhez képest. A terrorizmus négy ember életét követelte – áll az Europol legfrissebb jelentésében. Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint hasonló tendencia folytatódik idén is.

Az Europol minden évben jelentést készít arról, hogy Európai Unió területén történt – meghiúsított vagy megakadályozott – terrortámadások számadatai hogyan változtak. A legutóbbi adatok kapcsán elmondható, hogy a 2022-ben 380 letartóztatás történt terrorista bűncselekmények miatt, a hatóságok javarészt még a tervezés-szervezés során sikeresen lecsaptak az elkövetőkre, de sikeres terrortámadásokra is sor került, amelyek négy halálos áldozatot követeltek tavaly az EU-ban – ismertette a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

A tagállamok múlt évben 28 befejezett, meghiúsított, vagy megakadályozott akciót jelentettek,

ami Tóth Klaudia szerint illeszkedik a megelőző éve trendjébe: 2021-ben 18 támadást volt, 2020-ban pedig 56 ilyen eset. „Ez a tendencia vélhetően 2023-ban is megmarad” – jegyezte meg.

A legtöbb támadást Olaszországban (12), Franciaországban (6), Görögországban (4) és Belgiumban (3) követték el vagy tervezték meg, de például Szlovákiában és Spanyolországban is előfordult egy-egy ilyen eset.

A terror 2022-ben négy ember életét követelte az EU-ban,

két haláleset dzsihádista támadás, kettő pedig jobboldali terrorista támadás következménye volt, ezeket északi szomszédunknál, Spanyolországban és Belgiumban követték el.

Az Europol jelentése három kategóriába sorolja a terrortámadásokat, ezek közül Tóth Klaudia szerint a legkiemelendőbbek a dzsihadista szervezetek által feltüzelt támadások, amelyek hátterében főként az Iszlám Állam és az al-Kaida tevékenysége fedezhető fel. Az Europol sok esetben azt tárta fel, hogy az említett szervezetek különböző propagandaanyagokkal próbálták segíteni a terrortámadások megszervezését, illetve a toborzást az Európai Unióban.

A másik két kategóriába a szélsőjobboldalhoz és a baloldali és anarchista csoportokhoz köthető események tartoznak. Ezek, az Európai Unión belüli (nemzeti) radikális szervezetek elsősorban a nemzeti kormányok megdöntéséért harcolnak. És azért, hogy hogy felhívják magukra a figyelmet, vagy hogy rettegésben tartsák a lakosságot, kvázi terrorszervezetként működnek, de a dzsihadista szervezetektől eltérően nem vallási töltetűek – mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×