eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán gabona. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

A lengyelek továbbra is tiltanák az ukrán gabona behozatalát

A lengyel kormány arra szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat.

A lengyel kormány határozatában az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag behozatali tilalmának meghosszabbításáról van szó. Varsó szorgalmazza továbbá, hogy az EB tegyen azonnali lépéseket a Lengyelországban és az Európai Unió más tagállamaiban tevékenykedő helyi termelők "stabil és hatékony működését biztosító megoldások kidolgozására".

Amennyiben az EB a behozatali tilalmat nem hosszabbítja meg, Lengyelország nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot - áll a határozatban. Az embargó addig marad hatályban, amíg az agrártermékek terén nem rendeződnek az lengyel-ukrán kapcsolatok - teszik hozzá.

A közleményben emlékeztetnek: Lengyelország több hónapja együttműködik Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és Bulgáriával a gazdák érdekeinek védelmében az EB-vel szemben.

Az öt ország fellépésének köszönhető, hogy az EB egyelőre szeptember 15-ig importtilalmat vezetett be.

A keddi kormányülés előtt Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke a sajtónak elmondta: Varsó kész arra, hogy támogassa Ukrajnát a háború idején, valamint a háború utáni újjáépítésben is. "Egyúttal szem előtt kell tartanunk állampolgárainkat, mezőgazdaságunkat, vidékünket is. Ezt meg kell, hogy értsék ukrán barátaink" - fűzte hozzá Kaczynski.

Piotr Müller kormányszóvivő a PAP hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette: Lengyelország szeptember 15. után is lehetővé teszi az ukrán gabona tranzitját a nyugat-európai és afrikai országokba."Ezt viszont úgy valósítjuk meg, hogy a gabonát ne lehessen eladni Lengyelország területén" - húzta alá Müller.

Az öt, Ukrajnával szomszédos országra vonatkozó, ukrán agrártermékeket érintő uniós behozatali tilalom esetleges meghosszabbításának témája kedden az Európai Parlament napirendjén szerepel,

az ügyben EB-döntés is várható.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter múlt szerdán megerősítette Varsó álláspontját, mely szerint az intézkedést meg kellene hosszabbítani az év végéig.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×