eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
15 May 2023, North Rhine-Westphalia, Cologne: Politician Alexander Graf Lambsdorff, FDP, foreign policy expert, deputy parliamentary group leader, guest on the ARD talk show Hart aber Fair with the topic  Still no victory: Is the eternal Erdogan wobbling?  Photo: Horst Galuschka/dpa (Photo by Horst Galuschka/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Horst Galuschka/picture alliance via Getty Images

Több mint hűvös fogadtatásban részesült Moszkvában az új német nagykövet

Eredetileg Washingtonba készült, de végül Moszkvában kötött ki. Az előkelő és "hagyományosan" politikusi családból származó 56 éves Otto Graf Lambsdorff Németország új oroszországi nagykövete, akit az orosz külügyminisztériumban szívélyesnek aligha mondható fogadtatásban részesítették.

Az új német nagykövet most adta át megbízólevelét a moszkvai külügyminisztériumban. A közszolgálati televíziók szerint a fogadó ország külügyi képviselői a diplomáciában meglehetősen szokatlan módon a német politika rendkívül éles ostorozásával fogadták. Sem az ARD, sem a ZDF nem közölte, hogy a nagykövet végül kinek adta át megbízólevelét.

Mindenekelőtt azt emelték ki, hogy a külügyminisztérium képviselői keményen bírálták az Oroszországgal szembeni német politika "konfrontatív és barátságtalan" jellegét.

Németország oroszellenes politikája teljes mértékben aláássa a két ország közötti korábbi több évtizedes és a kölcsönös előnyökön alapuló kétoldalú együttműködést – érveltek a nagykövetet fogadó külügyi képviselők.

Úgy ítélték meg, hogy Németországon megmagyarázhatatlan és "ostoba" oroszfóbia lett úrrá.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt a német kormány nagymértékben korlátozta mind a gazdasági, mind a politikai kapcsolatokat Moszkvával. Az orosz földgáz importját teljes mértékben beszüntette, és részt vesz az Oroszország elleni nemzetközi szankciókban. Ezenkívül jelentős fegyverszállításokkal is segíti Ukrajnát. Ezeket a fegyverszállításokat az orosz külügyminisztériumban Lambsdorffot fogadva "veszélyesnek" minősítették.

A ZDF televíziónak nyilatkozva a nagykövet elismerte, hogy a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzete rendkívül nehéz. "Az Ukrajnával kapcsolatos nézetek a mostaninál nagyobb mértékben már nem is különbözhetnek egymástól" – fogalmazott a nagykövet. Mindennek ellenére azzal számol, hogy sikerül valódi "szakmai" kapcsolatokat kialakítani az orosz kormány képviselőivel. A diplomáciai kapcsolatok ehhez az alapot jelentik – vélekedett Lambsdorff, egyben hangsúlyozva a jelenlét fontosságát.

A ZDF szerint a nagykövet az interjúban legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy a német kormánynak elemzéseket készítsen az orosz politikáról.

"Ha az ember nincs a helyszínen, nem is érti meg igazán, ha valami változik" – érvelt Lambsdorff, és – mint elmondta – számol azzal, hogy lehallgathatják majd.

A fontos témákat épp ezért nem is az irodában, hanem például egy erdei séta során fogja majd megbeszélni.

Ebből kiindulva ugyanakkor elhatározta, hogy a "megfigyelést" nem csupán óvatossággal, de egyidejűleg higgadstággal is igyekszik majd kezelni.

Alexander Graf Lambsdorff diplomáciai pályájának kezdetén a külügyminisztérium tervezői stábjában dolgozott. Első külföldi megbízatása Washintonban volt, ahol a nagykövetség sajtóosztályának munkatársa volt. 2003-tól két éven keresztül a német külügyminisztérium orosz referenseként tevékenykedett. Nemzetközi diplomáciai tapasztalatait ténylegesen az Európai Parlamentben szerezte. 2004 és 2017 között pártját a liberális FDP-t képviselte a testületben, 2014-től 2017-ig az EP egyik alelnöke volt. 2017 óta tagja volt a német parlament alsóházának, a Bundestagnak, de nagyköveti kinevezése nyomán lemondott mandátumáról.

Berlinben nyílt titoknak számított, hogy Lambsdorff a washingtoni nagyköveti posztban reménykedett, de Annalena Baerbock külügyminiszter Moszkvát ajánlotta neki. Ezt követően gondolkodási időt kért, majd elfogadta az ajánlatot.

Szavai szerint jól tudta, hogy milyen nehéz posztot vállalt, és nem csupán a jelenlegi politikai helyzet miatt. Szülei elmondásából jól ismeri az ottani életviszonyokat, ők ugyanis a nyolcvanas években az akkori Szovjetunió német nagykövetségén dolgoztak. Édesapja, Hagen Graf Lambsdorff a nagykövetség kulturális osztályát vezette, és – mint fia emlékezett – "éjjel-nappal lehallgatták".

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×