eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Berlin, 2017. június 8.Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini sajtóértekezletre érkezik 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

Elmagyarázzuk, hogy mi történt a Soros-alapítványokkal

Soros György alapítványa nem kivonul az Európai Unióból, hanem hátrébb és odébb húzódik - ez három nap és megannyi ellentmondásos sajtóértesülés után tisztázódott.

Sajtóértesülések szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok levélben tájékoztatta az általa támogatott civil szervezeteket, hogy mostantól inkább az Európai Unión kívül - Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon - költi el a pénze nagy részét.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy kivonulnak, hiszen az uniós külpolitikájával és a roma közösségekkel foglalkozó társadalmi csoportokkal továbbra is együttműködnek - közölte Alissa Sadler, a Soros György által létrehozott szervezet egyik szóvivője.

A Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül jelenleg 15-20 magyarországi szervezet kap évente összesen 1,5 millió dollárnak megfelelő támogatást.

Köztük van a Transparency International, az Átlátszó, a Direkt36, a Háttér Társaság, Menedék Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, a K-Monitor, az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület és a Patent Egyesület. Ezek közül több azt mondta a Telexnek, hogy nem lepte meg őket a Soros-szervezet döntése, és a költségvetésüknek nem meghatározó része az onnan érkező támogatás.

A budapesti Közép-európai Egyetemen működő Nyílt Társadalom Archívum igazgatója, Rév István szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok döntése a CEU Budapesten maradt részlegét és a 7500 folyóméternyi iratot, 11 000 óra audiovizuális felvételt, illetve 12 terabájtnyi digitális adatot tartalmazó hidegháborús archívumot semmilyen formában nem érinti.

Azt viszont a Bloomberg már korábban megírta, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok világszinten 40 százalékos létszámcsökkentésre készül. Berlinben, Barcelonában és Londonban már elbocsátottak alkalmazottakat. Ez összefügg azzal, hogy Soros György a közelmúltban átadta a vezetést az egyik fiának, Alexander Sorosnak, aki radikális stratégiai irányváltásról döntött.

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán reagált a hírre. Orbán Balázs azt írta, hogy „Az ilyen kérdésekről nekünk, magyaroknak vannak történelmi tapasztalataink: csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot. Ettől még messze vagyunk…”

A politikai igazgató tavaly augusztusban angolul nyilatkozott Glenn Beck amerikai konzervatív politikai kommentátornak Soros Györgyről, aki nagyon tehetséges magyar embernek nevezett. „De az a szerep, amit a nyugati politikában játszik, nem hiszem, hogy jó szerep. Valószínűleg itt, az Egyesült Államokban is tud némi gondot okozni. De

egy olyan kis országban, mint Magyarország, a befolyása és a pénze megváltoztathatja a politikai esélyeket.

És nem akarja, hogy demokratikusan megválasszák, csak a háttérből akarja befolyásolni a dolgokat” - fogalmazott Orbán Balázs.

A Magyar Soros Alapítvány 1984-től 2007-ig működött Magyarországon, ahol ebben az időszakban 30 milliárd forintot osztott szét. A Nyitott Társadalom Intézetből létrehozott Nyitott Társadalom Alapítványok központja 2018-ig Budapesten volt, utána Berlinbe költözött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×