eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Erdőtűzben megégett autóroncsok között egy férfi a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én. A Mauin tomboló tűzvész legalább 53 ember halálát okozta, Hawaii kormányzója szerint Lahainából alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása.
Nyitókép: MTI/AP/Rick Bowmer

Megmagyarázhatatlan, ami Hawaii-on történt, de keresik a válaszokat

Maui szigetén vizsgálják a legkevesebb 80 ember halálát okozó pusztító tüzek hatósági kezelését – jelentette be pénteken az amerikai Hawaii szigetcsoport főügyésze, miközben számos kérdés vetődött fel az esetleges mulasztásokkal kapcsolatban.

Anne Lopez nyilatkozatában kifejtette: „Hivatalaim elkötelezettek amellett, hogy megértsék a tüzek előtt és alatt hozott döntéseket, és hogy az ellenőrzés eredményeit megosszák a nyilvánossággal”.

Hawaiin, amelyet a közelmúlt egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtott, többen felkészületlenséggel vádolják a hatóságokat.

A tűzvész által gyakorlatilag a földdel egyenlővé tett Lahaina település, Maui turisztikai mekkája és a Hawaii királyság egykori fővárosa több lakosa

nyilvánosan megkérdőjelezte a hatóságok válságkezelését.

A tűz esetén megszólalni hivatott szirénákat ugyan nem kapcsolták be, de riasztásokat küldtek a lakosok mobiltelefonjára, és ezeket a riasztásokat a rádióban és a televízióban is közvetítették – mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak Hawaii válságkezelésért felelős ügynökség szóvivője.

Több amerikai médium szerint a Maui megyei vészhelyzeti üzenetek áttekintése azt mutatja, hogy mire kedd reggel Lahaina közelében észlelték az első lángokat, a hatóságok erőit már lekötötte egy sokkal nagyobb tűz a sziget közepén fekvő Kulában.

Három tűzgóc, köztük a Lahaina melletti is, pénteken még mindig aktív volt a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigetén.

„A helyi szolgálatok folytatják a tűzkitörések oltását és a lángok megfékezését Lahaina, Pulehu és Kihei városokban” – közölték a megye honlapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×