eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Leégett lakónegyed füstöl a hawaii Maui-sziget nyugati részén, Lahainában 2023. augusztus 9-én. Legkevesebb harminchatra nőtt a Hawaii-szigeteken két napja pusztító erdő- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma, az anyagi kár jelentős.
Nyitókép: MTI/EPA/Carter Barto

Apokaliptikus tűzvihar pusztít a Hawaii-szigeteken – videó

Legkevesebb harminchatra nőtt a Hawaii-szigeteken kedd óta pusztító erdő- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma, az anyagi kár jelentős, Joe Biden amerikai elnök rendkívüli segítséget ígért a katasztrófa sújtotta államnak – jelentette a Reuters hírügynökség.

A Hawaii-szigeteken jelenleg három különböző helyszínen oltják a tüzet, miután a kedvezőtlen időjárási feltételek, valamint a Dora hurrikán miatt a lángok átterjedtek a szomszédos Nagy-Szigetre is. A tűzoltók a legelkeseredettebb harcot Mauin vívják.

Maui nyugati területein csaknem 4 ezer turista kényszerült félbeszakítani nyaralását. Habár a hatóságok több utat is lezártak, a sziget repülőtere zavartalanul üzemel – közölte Ed Sniffen, a hawaii közlekedési minisztérium alkalmazottja.

A gyakran orkán erejű szél áramkimaradásokat okozott Mauin, így átmenetileg csak műholdas kapcsolattal tudtak kommunikálni a sziget nyugati területein élőkkel – mondta el Sylvia Luke kormányzóhelyettes.

„Ahogy a lángok elleni küzdelem folytatódik, összesen 36 holttest került elő a nap folyamán a továbbra is tomboló lahainai tűznél.

További részletekkel egyelőre nem tudunk szolgálni” – áll a megyei hatóságok rövid közleményében.

Az egyik helikopterpilóta háborús övezethez hasonlította, egy helyi lakos pedig apokaliptikusnak nevezte a tűz pusztítását. „Mindent elvesztettek az itt élők. Az otthonukat, a jószágaikat. Egészen elkeserítő a helyzet” – számolt be Jimmy Tokioka, a hawaii üzleti, gazdasági, fejlesztési és idegenforgalmi minisztérium igazgatója. A Honolulu Star-Adviser című helyi napilap az amerikai önkéntes légijárőrök és a Maui megyei tűzoltóság adataira hivatkozva mintegy 270 megrongálódott vagy megsemmisült épületről számolt be.

A Hawaii News Now hírcsatorna közlése szerint eddig legkevesebb 20 embert kellett súlyos égési sérülésekkel átszállítani az egyik oahui kórházba. Többen az óceánba ugrottak, hogy menedéket keressenek a gyorsan terjedő lángok elől.

Szerdán szükségállapotot hirdettek Hawaiin, Joe Biden amerikai elnök pedig bejelentette, hogy minden eszközzel a sziget megsegítésén dolgoznak.

Eddig több ezer hektárnyi terület égett le, azt egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tüzet.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×