eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lángol a növényzet a hawaii Maui-szigeten fekvő Kiheiben 2023. augusztus 9-én. Legkevesebb harminchatra nőtt a Hawaii-szigeteken két napja pusztító erdő- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma, az anyagi kár jelentős. Maui nyugati területein csaknem 4 ezer turista kényszerült félbeszakítani nyaralását. Habár a hatóságok több utat is lezártak, a sziget repülőtere zavartalanul üzemel.
Nyitókép: MTI/AP/Ty O'Neil

Jambrik Rudolf: ha kialakul a pánik, akár az erdőtűzbe is szaladhatnak az emberek Hawaiin

A hawaii Maui szigetén 99-re nőtt a tűzvész halálos áldozatainak száma, 1300 ember pedig eltűnt a katasztrófában.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Maui szigetén 2200 épület pusztult el az egy héten át tomboló tűzben. A halálos áldozatok száma naponta legalább tízzel növekszik, mert még mindig több mint ezer eltűntet keresnek.

Az egykori Hawaii Királyság fővárosa, Lahaina teljesen megsemmisült a katasztrófában, a keletkezett kár hatmilliárd dollár, vagyis nagyjából 21 ezer milliárd forint. A beszámolók szerint a lángok egy vihar gyorsaságával terjedtek, és sokan csak úgy tudtak megmenekülni, hogy a tengerbe ugrottak.

"Az aljnövényzetben keletkezett tűz valóban robbanásszerű hatást vált ki" – mondta az InfoRádióban Jambrik Rudolf nyugalmazott tűzoltó ezredes. Szerinte a meteorológiai körülmények nagyban befolyásolják a tűz keletkezését és terjedését. Szintén sokat számít az éghető anyag állapota, állaga. A száraz évszakokban, a nagy hőségben sokszor nem tudni, mikor volt eső utoljára. Ezek mind-mind olyan befolyásoló tényezők, melyek meghatározzák a tűz kialakulását, terjedését, annak sebességét és nagyságát, hiszen az egész szigetrész leégett.

Ha az erős szél fújja, az ember nem szalad el előle.

Ha útjába áll egy erdősávnak, akkor nyilvánvalóan az erdősáv is nagyon rövid időn belül lángra kap, így szélcsendben is vihart korbácsolhat az erdőtűz.

Ez olyan érzést kelthet, mintha valóban a szél fújna, miközben valójában nincs is szél. Így valóban nagyon könnyen körbe tud keríteni egy embert az a tűzeset, ami valóban elzárja az összes létező menekülési útvonalat. A végén egyetlen út maradt: a tenger. Azonban

sokan azt se tudják a füstben, merre van a tenger, és ha kialakul a pánik, a tűz felé futás is elképzelhető.

A szakérő szerint ilyenkor a tűzoltók már nem sokat tehetnek. Egyetlen megoldás a veszélyhelyzetre történő felhívás, mert a szirénák nem működtek később, és elromlottak a mobiltelefonok, illetve az egyéb kommunikációs csatornák, miután a bázisállomások szintén a tűz martalékává váltak. A magyar külügyminisztérium 19 olyan magyarról tudott, aki konzuli védelmet kért a kiutazása előtt, és a tűz által érintett területen tartózkodott. Közülük 17-en már elhagyták a szigetet, ketten ott maradtak, de biztonságban vannak – közölte Paczolay Máté, külügyi szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×