eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Moszul, 2018. február 3.Megrongálódott épületek romjai között megy egy férfi az észak-iraki Moszulban 2018. február 2-án. Az iraki hadsereg és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció több hónapos harcok árán 2017 decemberében visszafoglalta a nagyvárost az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyvereseitől. Az IÁ utolsó iraki erődítménye 2014 júniusa óta volt a dzsihadisták kezén, a harcok miatt több mint egymillió ember menekült el Moszulból és térségéből, a város visszafoglalása közben több ezren vesztették életüket. (MTI/EPA/Murtadzsa Latif)
Nyitókép: MTI/EPA/Murtadzsa Latif

Népirtásnak ismerték el a jezidik legyilkolását

Népirtásnak ismerte el Nagy-Britannia az iraki jezidi kisebbség ellen 2014-ben elkövetett tömeggyilkosságokat.

Az Iszlám Állam 2014 augusztusában foglalta el az Irak északnyugati részén fekvő és az egyistenhívő, kurd nemzetiségű jezidik történelmi lakóhelyének számító Szindzsár-hegységből. A szunnita szélsőségesek az általuk sátánimádónak tartott jezidik közül a férfiakat az esetek többségében meggyilkolták, a nőket megerőszakolták, megkínozták és eladták szexrabszolgának. Az elrabolt gyerekeket később gyilkolásra képezték ki.

A terroristákat a Szindzsárból később kiűző kurd és iraki csapatok számos tömegsírra bukkantak.

A brit külügymisztérium közleményét jegyző Tariq Ahmad államtitkár a gyilkosságok közelgő kilencedik évfordulója alkalmából közölte: "az Iszlám Állam által elkövetett erőszakos cselekmények nagyon súlyos, máig ható szenvedést okoztak a jezidi népnek".

Nagy-Britannia eddig a zsidó holokausztot, a ruandai, a srebrenicai és a kambodzsai tömeges gyilkosságokat ismerte el népirtásként.

A jezidik tömeges meggyilkolását Németország minősítette elsőként népirtásnak 2021. november 30-án. A német állásfoglalást történelmi léptékű döntésnek minősítették a jogvédő szervezetek, és azóta számos ország parlamentje és több nemzetközi szervezet fogadott el hasonló nyilatkozatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×