eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán MAGURA V5 tengeri drón. Forrás: Twitter/MAKS23...
Nyitókép: Forrás: Twitter/MAKS23...

Bemutatjuk az ukránok legújabb fegyverét - videó

Eddig csak meg nem erősített hírek keringtek arról, hogy Ukrajna nagyon ütőképes tengeri drónokat állított hadrendbe.

Elsőként a CNN amerikai hírtelevíziónak mutatták be az ukrán haditengerészet eddigi legfélelmetesebb fegyverét. A drón távirányítással 800 kilométerre lévő célpontokat is képes támadni. Akár 300 kilogramm robbanóanyaggal is megpakolható, ami bármilyen hadihajó vagy kikötői berendezés ellen végzetes erejű lehet.

Korábban a BBC-nek egy brit szakértő azt nyilatkozta, hogy a krími híd elleni első támadást is valószínűleg tengeri drónnal követhették el. Akkor a híd vasúti pályáján történt hatalmas robbanás, amely hetekre lelassította a Krím-félsziget ellátását. Az oroszok azt közölték, hogy egy teherautóba rejtett bomba robbanása okozta a pusztítást. Ám a brit haditengerészeti szakértő a biztonsági kamera felvételén észrevette, hogy az egyik pillér közelében mintha egy vízi jármű haladt volna el pillanatokkal a detonáció előtt. Magát a hajót ugyan nem látni, de az általa keltett nyomdokvíz jól kivehető a felvételen.

Kijev akkor határozottan cáfolta, hogy az ukrán haditengerészetnek köze lenne a robbantáshoz. Azt is tagadták, hogy nagy hatótávolságú haditengerészeti drónjaik lennének.

A Krím-félszigetre vezető híd elleni első, sikeres támadás. Forrás:Twitter/Clint Ehrlich
A Krím-félszigetre vezető híd elleni első, sikeres támadás. Forrás:Twitter/Clint Ehrlich

A most a CNN-nek bemutatott jármű

állítólag teljesen ukrán fejlesztésű és gyártású.

A tervezője azt nyilatkozta, hogy az oroszoknak nincsenek hatásos fegyvereik a drón ellen mivel az rendkívül gyors és alig észrevehető. Amúgy is az orosz haditengerészet hajók és nem drónok elleni harcra készül - mondta az ukrán mérnök.

A távirányítású járművel állítólag már több sikeres akciót hajtottak végre az ukránok. A tudósításban utaltak arra, hogy a krími híd elleni legutóbbi támadást is feltehetően két tengeri drónnal követhették el.

Arról az amerikai hírtelevíziónak nincsenek értesülései, hogy hány darab távolról vezérelhető jármű lehet az ukránok birtokában. Azt sem közölték, hogy mióta használhatják az új fegyvert az oroszok ellen.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×