eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az ontariói természeti erőforrások és erdészet minisztériuma által közreadott képen erdőtűz az Elliot-tó környékén, a kanadai Ontario tartományban fekvő Mississagi Tartományi Parktól keletre 2023. június 4-én. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában június 8-án is érvényen maradt levegőminőségi riasztás.
Nyitókép: MTI/AP/Az ontariói természeti erőforrások és erdészet minisztériuma

Már hatmillió hektár erdő veszett oda január óta

Idén már több mint százezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az erdőtüzek miatt Kanadában. Folyamatosan romlik a levegőminőség.

Január óta hatmillió hektár erdő égett le Kanadában, ami 18-szor nagyobb terület, mint az elmúlt tíz év átlaga - számolt be az ottawai kormány, amely hétfőn óvatosságra szólított fel a levegőminőség romlása miatt országszerte.

Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, "a kanadaiak az erdőtüzek soha nem látott mértékű hatásaival néznek szembe, és ami a legaggasztóbb, hogy a szezon csúcspontját valószínűleg még hetekig nem érik el". Hozzátette, hogy "ez tényleges hatással van a fizikai és mentális egészségünkre" .

Az országban összesen 423 erdőtűz van folyamatban, ezek fele ellenőrizetlenül tombol.

Idén már több mint százezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az erdőtüzek miatt.

Theresa Tam kanadai tisztifőorvos arra figyelmeztetett, hogy a sok szennyezőanyag, különösen a füstben lévő finom részecskék jelentik a legnagyobb veszélyt az egészségre.

A hatóságok a tüzek füstje által súlyosan érintett területeken olyan központokat nyitottak meg, amelyekben megszűrik a levegőt. Egyben azt javasolják, hogy az emberek korlátozzák a kirándulásokat és viseljenek maszkot a szabadban.

Sturgeon-tó, 2023. június 8.
Az Alberta Wildfire által közreadott képen erdőtűz füstje a kanadai Alberta tartományban fekvő Sturgeon Lake Cree Nation területén 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben.
MTI/EPA/Alberta Wildfire
Az Alberta Wildfire által közreadott képen erdőtűz füstje a kanadai Alberta tartományban fekvő Sturgeon Lake Cree Nation területén 2023. június 8-án. MTI/EPA/Alberta Wildfire

Keddtől újabb hőhullám fogja érinteni Kanada keleti részének, különösen Québecnek egy részét. Jóval az átlagosnál magasabb hőmérséklet várható, különösen az erdőtüzek által érintett területeken.

Kanada, amely földrajzi fekvésénél fogva gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi része, az elmúlt években egyre gyakrabban küzd szélsőséges időjárási jelenségekkel az éghajlatváltozás miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×