eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/AP/Louise Delmotte

Volodimir Zelenszkij szerint a háború visszatért oda, ahonnan indult

Időközben zajlanak a harcok, Ukrajna mintegy 130 négyzetkilométernyi területet szerezhetett vissza az oroszoktól a déli front mentén az ellenoffenzíva kezdete óta.

Oroszország ukrajnai inváziója egyre több kárt okoz Moszkvának, és a jelek arra utalnak, hogy "a háború visszatért oda, ahonnan indult" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében. "Minél tovább tart az orosz agresszió, annál nagyobb károkat okoz magának Oroszországnak" - húzta alá.

Zelenszkij egyúttal aggodalmát fejezte ki a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos biztonsági kockázatok miatt. Jelezte: úgy véli, hogy még mindig nem irányul elégséges nemzetközi figyelem az erőműnél fennálló orosz fenyegetésre.

Elmondta, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei minden rendelkezésre álló hírszerzési információt megkaptak az atomlétesítményt érintő orosz tervekről. Zelenszkij szerint a nemzetközi közösségnek konkrét lépéseket kell tennie azért, hogy megakadályozzon bármiféle sugárzási incidenst.

Ukrajna attól tart, hogy az oroszok szabotázsra készülnek az atomerőmű ellen.

A közelgő vilniusi NATO-csúcstalálkozóról az ukrán elnök megjegyezte: országa "mindent megtesz annak érdekében, hogy a csúcstalálkozó valódi tartalommal bírjon".

Odesszát támadták az oroszok, előrenyomultak az ukránok

Éjjel rakéta- és dróntámadás érte Odessza kikötőjét. A fővárosban, Kijevben és más megyékben légiriadót rendeltek el. Zaporizzsja megyében az orosz csapatok különféle fegyverrendszerekkel követtek el támadásokat.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes hétfőn közölte:

Ukrajna mintegy 130 négyzetkilométernyi területet szerzett vissza az oroszoktól a déli front mentén az ellenoffenzíva kezdete óta.

Az elmúlt héten mindazonáltal nem történt jelentős változás délen. A keleti fronton, Bahmut, Liman, Avgyijivka és Marjinka irányában körülbelül 250 összecsapás volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×