eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
NATO-katonák páncélozott járművei Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök látogatása alatt az északkelet-lengyelországi Szypliszki közelében 2022. július 7-én. Szypliszki a lengyel-litván határ vonalán, a Fehéroroszország és a balti-tengeri orosz exklávé, a Kalinyingrádi terület között húzódó, és emiatt nagy stratégiai jelentőségű úgynevezett Suwalki-folyosón fekszik.
Nyitókép: MTI/PAP/Artur Reszko

Litvánia a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri

Litvánia a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri a Wagner orosz fegyveres csoport szombati lázadása és az alapító, Jevgenyij Prigozsin fehéroroszországi száműzetése miatt - közölte vasárnap Gitanas Nauseda litván elnök a balti állam biztonsági tanácsának ülését követően.

"Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egyes részei tisztázatlan tervekkel és szándékokkal Fehéroroszországban kötnek ki, az csak azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk a keleti határaink védelmét" - jelentette ki a litván elnök.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a legutóbbi fejlemények nemcsak a Fehéroroszországgal határos Litvániára, hanem az egész NATO-ra hatással lesznek. Közölte, hogy a balti ország fokozni fogja hírszerzési tevékenységét, hogy további adatokat gyűjtsenek Fehéroroszország politikai és biztonságpolitikai viszonyairól.

Nauseda héfőn fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Vilniusban. A találkozó a július 11-12-i NATO-csúcs előkészítésére szolgál. Stoltenberg Boris Pistorius német védelmi miniszter társaságában részt vesz majd a Greifsturm 2023 fedőnevű hadgyakorlaton is a fehérorosz határhoz közeli Pabradéban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×