eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Russian aircraft.
Nyitókép: Jaka Syaugi/Getty Images

Egy újabb orosz harcigép veszhetett a Fekete-tengerbe

A Szu-35Sz vadászbombázó egy dél-ukrajnai települést támadott, amikor a légvédelem állítólag lelőtte.

A Twitteren megjelent hírek szerint a Szu-35Sz a Herszon város közelében lévő Bilozerka település ellen indított rakétát, amikor a végzetes találat érte. Szemtanúk azt állítják, hogy a gép a támadást követően rögtön infracsapdákat kezdett szórni, hogy elhárítsa a légvédelmi rakétát.

Ez azonban nem járhatott sikerrel, mert úgy tudni, hogy az orosz harci gép nem sokkal később a tengerbe zuhant, Zalizsnyij Port település közelében. A becsapódás helye 41 mérföldnyire van a Szu-35Sz által korábban támadott településtől, ezért valószínű, hogy az ukrán légvédelem földi indítású, AMRAAM, közepes hatótávolságú rakétával lőhette le. Az ukrán haderő már kapott ilyen norvég-amerikai fejlesztésű, NASAMS rakétarendszert, amelyek eddig főleg Kijev légvédelmét erősítették.

Az orosz légierő Szu-35Sz típusú harci gépe által támadott Bilozerka település, a gép állítólag lezuhanási helye a Fekete-tenger partvidékén, Zaliznyij Port település előtt. Forrás: Twitter/Igor Sushko
Az orosz légierő Szu-35Sz típusú harci gépe által támadott Bilozerka település és a gép állítólagos lezuhanási helye, a Fekete-tenger partvidékén, Zaliznyij Port település előtt. Forrás: Twitter/Igor Sushko

A NASAMS a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere, amely például az Egyesült Államok fővárosát, Washingtont védelmezi. Ezzel a fegyverrendszerrel korszerűsíti a Magyar Honvédség is az ország légvédelmét. A tervek szerint a rendszeresítés még az idén megkezdődik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×