eur:
389.74
usd:
365.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Maxar Technologies műholdfevétele az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 29-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei ezen a napon elindultak a nukleáris létesítménybe.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Kiürítik a zaporizzsjai frontvonalat, hogy kezdődhessen az ukrán "tavaszi hadjárat"

A terület jelenleg 80 százalékban orosz kézen van. Az evakuálás nem kötelező a lakosság részére.

A dél-ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője, Jevgenyij Balickij pénteken bejelentette, hogy elrendelte a frontvonal közelében lévő települések lakóinak evakuálását.

A kormányzó a döntést azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban erősödtek az ukrán erők tüzérségi támadásai a térségben.

A feltételezések szerint az orosz erők elleni várt tavaszi ukrán ellentámadás helyszíne valószínűleg a mintegy 80 százalékban orosz kézen lévő Zaporizzsja megye lesz, az előrenyomulás egyik iránya az Azov-tenger partvidéke lehet.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Jevgenyij Balickij közölte: a megye északkeleti részében fekvő tizennyolc település lakosainak egy részét evakuálják a megye beljebb fekvő részeibe.

"A döntés értelmében elsősorban a gyermekeket a szüleikkel, az idős embereket, a rokkantakat és az egészségügyi intézmények pacienseit menekítik ki az ellenség tűzvonalából, a frontvonal közeli területekről a megye belsejébe" - írta Jevgenyij Balickij Telegram csatornáján.

A részben kiürítendő települések között szerepel Enerhodar város is, ahol a szintén orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőmű dolgozói laknak. A kitelepítés ideiglenes és önkéntes.

A kormányzó szerint az utóbbi napokban az ukrán fél fokozta a frontvonal közvetlen közelében lévő lakott települések elleni támadásokat.

Jevgenyij Balickij szerint nem lehet kockáztatni az emberek biztonságát. Az ideiglenes átköltöztetést a megyén belül valósítják meg.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×