eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Több pénzt követel a hadsereg erősítésére a német védelmi miniszter

A védelem drága, és a jövőben még drágább lesz – mondta a Bundestagban Boris Pistorius.

A januárban kinevezett Boris Pistorius máris kitűnt rendkívüli aktivitásával, de kertelés nélküli szókimondásával is. A Bundestagban elhangzott beszédében most arra figyelmeztetett, hogy a védelem drága, és a jövőben még drágább lesz, de erre mindenképp áldozni kell. Egyben vázolta azokat a területeket, amelyeken a német hadsereg erősítésre szorul.

A korábbi alsó-szászországi belügyminiszter hangsúlyozta, hogy mindehhez pótlólagos pénzügyi forrásokra van szükség. "Az eddiginél jobban és hatékonyabban kell kezelnünk az előttünk álló kihívásokat" – hangoztatta a szociáldemokrata politikus, aki felvázolta a súlypontokat is.

Az első helyen az Oroszország által megtámadott Ukrajna támogatását emelte ki. Kijelentette ugyanakkor, hogy ennek kapcsán szükség van az ostromlott országnak, valamint a többi között Lengyelországnak és Szlovákiának átadott fegyverek pótlására.

Olyan Bundeswehrre van szükségünk, amely kész a cselekvésre, erős és kitartó

– fogalmazott a miniszter.

Pistorius kiemelte a NATO-n belül vállalt kötelezettségek teljesítését, utalva arra, hogy a szövetség számára 2025-re teljes német hadosztályt biztosítsanak.

Fontos pillének nevezte a miniszter azt is, hogy – mint fogalmazott – a biztonságpolitika, a fenyegetések, a szövetségesi kapcsolatok, az elrettentés, összességében saját biztonsága átértékelésére van szükség.

Meg kell tanulnunk átfogó biztonságpolitikai kontextusban, hosszabb időszakokban gondolkodni – hangoztatta.

Pistorius emlékeztetett arra, hogy a Scholz-kormány napokkal a háború tavaly februári kitörése után 100 milliárd eurós különleges alapot irányzott elő a hadsereg fejlesztésére.

"A védelem drága, és a jövőben még drágább lesz"

– hangoztatta a védelmi költségvetés további növelését sürgetve.

A helyzetet még balesetek is nehezítik: német és lengyel hírforrások számoltak be arról, hogy egy lengyelországi hadgyakorlaton ukrán katonák kiképzése során összeütközött két 55 tonnás Leopard 2 típusú harckocsi. Az egyik harckocsi súlyosan megrongálódott, tornya majdnem teljesen levált.

A német televízió utalt arra is, hogy a mostani nem az első ilyen jellegű baleset volt ukrán harckocsizók kiképzése során Lengyelországban.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×