INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

északi áramlat

robbantás

dánia

oroszország

nyomozás

A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.

Egy rejtélyes csődarab segíthet az Északi Áramlat-robbantás nyomozásában

Infostart

A dán hatóságok találtak rá a tízcentis hengerre a tengerfenéken.

Az orosz üzemeltető segítségével próbálja Dánia azonosítani azt a tárgyat, amelyet az Északi Áramlat közelében találtak néhány napja. A gázvezeték még szeptemberben robbant fel, egyelőre tisztázatlan körülmények között – írja a hirado.hu.

Iszap és alga borítja azt a rejtélyes tárgyat, amelyet az Északi Áramlat közelében találtak a dán hatóságok. A tíz centiméter átmérőjű henger a tengerfenékből emelkedik ki. Nem tudni, mi lehet, de fennáll a gyanúja, hogy köze van a gázvezeték felrobbantásához, ezért értesítették az üzemeltető Gazprom orosz energiavállalatot. Arról, hogy mikor hozzák felszínre és kik vizsgálják majd a különös tárgyat, egyelőre még nem döntöttek. A Kreml szerint minél előbb ki kell deríteni, hogy mi az.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban egy hasonló méretű tárgyról számolt be, amelyet állítása szerint a támadáshoz használt jeladóként azonosítottak.

Napokon át bugyogott a tenger tavaly szeptemberben az Északi Áramlat gázvezeték fölött, miután a mélyben robbanások történtek. Hamar kiderült, hogy nem meghibásodásról van szó, hanem szándékos rongálást követtek el. De hogy ki vagy kik, azt máig nem sikerült tisztázni. Dánia, Svédország és Németország is vizsgálja az ügyet.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró néhány hete arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlatot. Forrásai szerint mindezt távirányítású bombákkal hajtották végre az amerikai haditengerészet búvárai, a parancsot pedig a szabotázsra maga Joe Biden adta ki.

Az újságíró szerint az általa felfedett információkat próbálták eltusolni. Méghozzá úgy, hogy hamis fedősztorikkal árasztották el az amerikai és német lapokat.

Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018