eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ferenc pápa interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a vatikáni rezidenciáján 2023. január 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

A most kiadott dokumentum az utóbbi négy évben megszületett jogszabályokat, intézkedéseket összegzi.

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.

Ferenc pápa úgynevezett saját kezdeményezésű (latinul: motu proprio) apostoli levelet bocsátott ki, amely a kezdősorról a Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) címet kapta.

A 2019 májusában ugyanezzel a címmel megjelent pápai dokumentum módosításáról van szó. Négy évvel ezelőtt Ferenc pápa - az egyház püspöki konferenciái vezetőivel tartott egyeztetést követően - apostoli levélben szigorította az egyház tagjai által elkövetett visszaélések kánonjogi büntetését. A rendelkezéscsomag kinyilvánította, hogy a szexuális visszaélés bűncselekményei "sértik Urunkat", testi, pszichés és lelki károkat okoznak az áldozatoknak, és megsebzik a hívek közösségét.

A most kiadott kilencoldalas új verzió a korábbi apostoli levelet váltja fel április 30-tól.

Újdonságnak számít, hogy a pápa a lelki és testi, közöttük a szexuális bűncselekmények büntetését az egyházi szervezetek korábbi és jelenlegi világi vezetőire is kiterjeszti, abban az esetben, ha a visszaélés vezetésük időszaka alatt történt.

A visszaélések estleges áldozatainak felsorolásában a kiskorúak mellett külön feltüntetik a sérülékeny felnőtteket is.

A dokumentum pontosítja, hogy az egyházmegyéknek milyen szervezeteket, irodákat kell biztosítani a visszaélésekre vonatkozó bejelentések fogadásának megkönnyítésére. Leszögezi, hogy az egyházi kivizsgálást annak a püspöknek kell irányítania, aki a visszaélés helyszínének egyházi területét vezeti. Megerősíti, hogy legitim védelmet kell biztosítani az ügyben érintett személyek jó hírnevének és magánéletének.

Filippo Iannone érsek, a Vatikán jogalkotási hivatalának prefektusa a L'Osservatore Romano szentszéki napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a most kiadott dokumentum az utóbbi négy évben megszületett jogszabályokat, intézkedéseket összegzi. Eredménynek nevezte, hogy a szexuális visszaélések megelőzése és leállítása érdekében az egyházmegyék "bevált módszereket" vezettek be, többek között a papképzés területén is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×