eur:
367.70
usd:
342.03
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Kiégett orosz harcjárműveken lépdel egy ukrán katona a nemrégiben visszafoglalt Izjum város melletti erdőben, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Lehallgatott beszélgetés alapján állítanak bíróság elé egy orosz katonát

Az ukrán bíróság távollétében vádolja meg a férfit, aki civilt lőtt meg: az esetet drónos kamera rögzítette.

A tavaly júniusi Izjum melletti harcok kapcsán folytatott vizsgálati anyagban szerepelnek a katona és felesége, illetve barátja közti telefonbeszélgetések anyagai: ezeket a CNN-nel osztották meg az ukránok exkluzívan a vádemelést bejelentő harkivi sajtótájékoztatót megelőzően.

A rendőrség Klim Kerzsajevként azonosította a katonát. A férfi egy 25 éves moszkvai parancsnok, aki a Nyugati Katonai Körzet 1. Tankhadseregének 2. Motorizált Lövészhadosztályában szolgált. A vád polgári személy elleni gyilkossági kísérlet, ami Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 438. cikke szerinti háborús bűncselekmény.

A bűncselekményt légi felvételeken is megörökítették az ukrán katonák, akik egyedülálló mentőakciót indítottak – ez a művelet Ljubomir Levickij ukrán filmrendező nemrégiben készült dokumentumfilmjében is szerepelt.

Élő egyenesben közvetített bűncselekmény

"Úgy néztük az egészet, mint a tévében egy szappanoperát. De ez horrorfilm volt, amelyben az oroszok civileket gyilkolnak" – mondta a CNN-nek Szerhij Bolvinov, a harkivi rendőrség nyomozóosztályának vezetője, aki szerint

több száz hasonló ügyben folytatnak nyomozást.

Csapatának 900 nyomozója javarészt háborús bűncselekmények feltárásán munkálkodik.

A drónfelvételeken kívül járműveket és a helyszínt is vizsgálták, de a kiberrendőrség is gyűjtött bizonyítékokat. Ők lenyomozták a katona közösségi média fiókjait és telefonhívásait. A CNN az orosz védelmi minisztériumtól kért állásfoglalást az ügyről a keddi közzététel idején, miután az információkra vonatkozó embargót feloldották.

Eltévedtek, rájuk lőttek

Valerija Ponomarovát és Andrij Bohomazt Izjum mellett támadták meg: a házaspár a városba tartott, hogy segítsen Bohomaz beteg, idős szüleinek elmenekülni az oroszok által elfoglalt városból, azonban rossz irányba kanyarodtak, és véletlenül a frontvonal közelébe tévedtek. Itt orosz csapatok állomásoztak, és autójukat találat érte.

Az esetet egy ukrán felderítődrón vette észre, amelyet közelebb küldtek a helyszínhez, hogy rögzítsék a felvételt a menekülni próbáló házaspárról. A videón látható, ahogy a pár elhagyja az autót, hogy biztonságba meneküljön, de visszafordulnak, amikor a robbanások túl közel érnek hozzájuk.

Ismét tüzet nyitottak rájuk, amiben Bohomaz súlyosan megsérült. Ponomarova megpróbálta a férjét az autó mögé vinni, és törölközőket tekert a sebeire, hogy elállítsa a vérzést.

Az orosz katonák a rendőrség szerint mintegy 30 méterre állomásoztak a házaspár autójától, így az ukrán csapatok számára túl veszélyes volt a házaspár kimenekítése. Ezért visszaküldték a drónt, miután feltöltötték, és egy fehér papírdarabot erősítettek rá a "kövess engem" felirattal, hogy Ponomarovát biztonságosabb területre irányítsák.

Árokba dobták a sérült férfit

A nő látta a drónt a feje felett, de nem tudta, hogy kinek az oldalán áll. Ponomarova végül követte a drónt, mert azt gondolta, hogy csak így tud segítséget nyújtani sérült férjének. Nem sokkal azután, hogy elindult, egy csapat orosz katona gyalogosan közelítette meg az autót, felkapták a sérült Bohomazt, majd egy közeli árokba dobták.

A férfi túlélte az esetet.

A drónfelvételeken látszik, hogy Ponomarova nem látta azt, ami a háta mögött történt, mivel tovább gyalogolt a harcok sújtotta úton páncéltörő aknák sorait is megkerülve. Amikor a katonák biztonságba helyezték Ponomarovát, közölték vele, hogy nem lehet visszatérni a férjéért, mivel orosz csapatok vannak a helyszínen.

Két embernek is beszélt tettéről

Az ügyben eddig egy orosz katonát vádoltak meg, aki egy káromkodással teli beszélgetésben azt mondta a feleségének, hogy megölt egy embert, miután gyalogsági harcjárművéből tüzet nyitott egy autóra. Közvetlenül ezután a katona hétköznapi témákra tért vissza, és megkérte a feleségét, hogy tegyen egy kis pénzt a telefonjára.

Egy nappal később egy barátjával folytatott telefonbeszélgetésben megismétli a vallomást.

Amikor barátja megkérdezi, milyen érzés volt, azt válaszolja: "a kibaszott autót szétlőtték. Leszarom".

A CNN a rendőrség által rendelkezésre bocsátott nyers hangfelvételeket lefordíttatta, de az akták független ellenőrzését nem tudták végrehajtani.

Máig kezelik a férfit

Bohomaz később kimászott az árokból: az éjszakát ott töltötte, majd elkezdett esni az eső, ami felébresztette. Többször is megállva elbicegett az ukrán állásokig, de a mai napig kezelik az agyát, gerincét és mellkasát ért repesztalálatok miatt. A vádemeléssel kapcsolatosan a CNN kommentárt kért tőlük, de ők nem voltak elérhetők.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×