eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kiégett orosz harcjárműveken lépdel egy ukrán katona a nemrégiben visszafoglalt Izjum város melletti erdőben, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Lehallgatott beszélgetés alapján állítanak bíróság elé egy orosz katonát

Az ukrán bíróság távollétében vádolja meg a férfit, aki civilt lőtt meg: az esetet drónos kamera rögzítette.

A tavaly júniusi Izjum melletti harcok kapcsán folytatott vizsgálati anyagban szerepelnek a katona és felesége, illetve barátja közti telefonbeszélgetések anyagai: ezeket a CNN-nel osztották meg az ukránok exkluzívan a vádemelést bejelentő harkivi sajtótájékoztatót megelőzően.

A rendőrség Klim Kerzsajevként azonosította a katonát. A férfi egy 25 éves moszkvai parancsnok, aki a Nyugati Katonai Körzet 1. Tankhadseregének 2. Motorizált Lövészhadosztályában szolgált. A vád polgári személy elleni gyilkossági kísérlet, ami Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 438. cikke szerinti háborús bűncselekmény.

A bűncselekményt légi felvételeken is megörökítették az ukrán katonák, akik egyedülálló mentőakciót indítottak – ez a művelet Ljubomir Levickij ukrán filmrendező nemrégiben készült dokumentumfilmjében is szerepelt.

Élő egyenesben közvetített bűncselekmény

"Úgy néztük az egészet, mint a tévében egy szappanoperát. De ez horrorfilm volt, amelyben az oroszok civileket gyilkolnak" – mondta a CNN-nek Szerhij Bolvinov, a harkivi rendőrség nyomozóosztályának vezetője, aki szerint

több száz hasonló ügyben folytatnak nyomozást.

Csapatának 900 nyomozója javarészt háborús bűncselekmények feltárásán munkálkodik.

A drónfelvételeken kívül járműveket és a helyszínt is vizsgálták, de a kiberrendőrség is gyűjtött bizonyítékokat. Ők lenyomozták a katona közösségi média fiókjait és telefonhívásait. A CNN az orosz védelmi minisztériumtól kért állásfoglalást az ügyről a keddi közzététel idején, miután az információkra vonatkozó embargót feloldották.

Eltévedtek, rájuk lőttek

Valerija Ponomarovát és Andrij Bohomazt Izjum mellett támadták meg: a házaspár a városba tartott, hogy segítsen Bohomaz beteg, idős szüleinek elmenekülni az oroszok által elfoglalt városból, azonban rossz irányba kanyarodtak, és véletlenül a frontvonal közelébe tévedtek. Itt orosz csapatok állomásoztak, és autójukat találat érte.

Az esetet egy ukrán felderítődrón vette észre, amelyet közelebb küldtek a helyszínhez, hogy rögzítsék a felvételt a menekülni próbáló házaspárról. A videón látható, ahogy a pár elhagyja az autót, hogy biztonságba meneküljön, de visszafordulnak, amikor a robbanások túl közel érnek hozzájuk.

Ismét tüzet nyitottak rájuk, amiben Bohomaz súlyosan megsérült. Ponomarova megpróbálta a férjét az autó mögé vinni, és törölközőket tekert a sebeire, hogy elállítsa a vérzést.

Az orosz katonák a rendőrség szerint mintegy 30 méterre állomásoztak a házaspár autójától, így az ukrán csapatok számára túl veszélyes volt a házaspár kimenekítése. Ezért visszaküldték a drónt, miután feltöltötték, és egy fehér papírdarabot erősítettek rá a "kövess engem" felirattal, hogy Ponomarovát biztonságosabb területre irányítsák.

Árokba dobták a sérült férfit

A nő látta a drónt a feje felett, de nem tudta, hogy kinek az oldalán áll. Ponomarova végül követte a drónt, mert azt gondolta, hogy csak így tud segítséget nyújtani sérült férjének. Nem sokkal azután, hogy elindult, egy csapat orosz katona gyalogosan közelítette meg az autót, felkapták a sérült Bohomazt, majd egy közeli árokba dobták.

A férfi túlélte az esetet.

A drónfelvételeken látszik, hogy Ponomarova nem látta azt, ami a háta mögött történt, mivel tovább gyalogolt a harcok sújtotta úton páncéltörő aknák sorait is megkerülve. Amikor a katonák biztonságba helyezték Ponomarovát, közölték vele, hogy nem lehet visszatérni a férjéért, mivel orosz csapatok vannak a helyszínen.

Két embernek is beszélt tettéről

Az ügyben eddig egy orosz katonát vádoltak meg, aki egy káromkodással teli beszélgetésben azt mondta a feleségének, hogy megölt egy embert, miután gyalogsági harcjárművéből tüzet nyitott egy autóra. Közvetlenül ezután a katona hétköznapi témákra tért vissza, és megkérte a feleségét, hogy tegyen egy kis pénzt a telefonjára.

Egy nappal később egy barátjával folytatott telefonbeszélgetésben megismétli a vallomást.

Amikor barátja megkérdezi, milyen érzés volt, azt válaszolja: "a kibaszott autót szétlőtték. Leszarom".

A CNN a rendőrség által rendelkezésre bocsátott nyers hangfelvételeket lefordíttatta, de az akták független ellenőrzését nem tudták végrehajtani.

Máig kezelik a férfit

Bohomaz később kimászott az árokból: az éjszakát ott töltötte, majd elkezdett esni az eső, ami felébresztette. Többször is megállva elbicegett az ukrán állásokig, de a mai napig kezelik az agyát, gerincét és mellkasát ért repesztalálatok miatt. A vádemeléssel kapcsolatosan a CNN kommentárt kért tőlük, de ők nem voltak elérhetők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×