eur:
391.94
usd:
359.55
bux:
72390.94
2024. július 16. kedd Valter
Orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én.MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Nem megy börtönbe az orosz katona, aki ukrán civilt ölt

Felfüggesztett börtönt kapott, a vád viszont nem az volt, amire gondolna.

Danyiil Frolkint álhírterjesztésért állították bíróság elé: a katona korábban bevallotta, hogy tavaly civilt ölt Ukrajnában. Oroszország távol-keleti részén állt hadbíróság elé, ahol öt és fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a hadseregről való álhírterjesztésért - írja a The Guardian.

A 21 éves Frolkin tavaly augusztusban az IStories nevű független híroldalnak nyilatkozott úgy, hogy a Kijev közelében található Andriivkában lelőtt egy civilt.

"Megmondtam neki, hogy térdeljen le. Aztán egyszerűen homlokon lőttem, megöltem egy embert" - fogalmazott a telefonos interjúban. "Én, az 51460-as katonai egység katonája, a gárda őrvezető, Danyiil Frolkin Andrejevics beismerem az Andriivkában elkövetett összes bűncselekményt:

civilek lelövését és meglopását, telefonjaik elvételét"

- tette hozzá.

Áldozata a 47 éves Ruszlan Jaremcsuk volt az IStories szerint. A BBC azt írja, a falu 1000 lakosából legalább 40 az oroszok keze által halt meg.

Frolkin a 64. gépesített lövészdandár tagja volt, egy hírhedt, Habarovszk régióban állomásozó egységé, amelyet azzal vádolnak, hogy háborús bűnöket követett el Bucsában. Vlagyimir Putyin korábban "Gárda" címet adományozott a 64. Gépesített Lövészdandárnak "nagy hősiességéért és bátorságáért".

Frolkin az első orosz katona, akit civil meggyilkolását követően elítélnek: sokak szerint ezzel a cél az orosz katonák elhallgattatása.

Moszkva következetesen tagadja, hogy erői megsértenék az emberi jogokat Ukrajnában, miközben emberjogi csoportok és újságírók folyamatosan cáfolják az orosz álláspontot.

A háború kezdete óta a Kreml drákói törvények sorát fogadta el, amelyek akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják a "különleges katonai műveletről" szóló hivatalos moszkvai narratívával ellentétes információk terjesztését.

Kedden a duma megszavazta azt a törvénymódosítást, amely büntetné azokat, akiket bűnösnek találnak az Ukrajnában harcoló "önkéntes" csoportok lejáratásában: ez a Wagner zsoldoscsoport kritikusait célzó intézkedés lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Az ukrán haditengerészet bejelentette, az utolsó orosz járőrhajó is elhagyta a megszállt Krím félszigeten található bázist, és „nagy valószínűséggel” más kikötőbe helyezik át. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korrektnek nevezte Orbán Viktor hó eleji látogatását, hangsúlyozva, hogy a két országnak erős, baráti viszonyt kell kialakítania. Donald Trump J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltjéül, aki korábban Ukrajna katonai támogatása mellett érvelt, illetve szerinte Kijevnek területi engedményeket kellene tennie Oroszország felé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×