eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én.MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Nem megy börtönbe az orosz katona, aki ukrán civilt ölt

Felfüggesztett börtönt kapott, a vád viszont nem az volt, amire gondolna.

Danyiil Frolkint álhírterjesztésért állították bíróság elé: a katona korábban bevallotta, hogy tavaly civilt ölt Ukrajnában. Oroszország távol-keleti részén állt hadbíróság elé, ahol öt és fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a hadseregről való álhírterjesztésért - írja a The Guardian.

A 21 éves Frolkin tavaly augusztusban az IStories nevű független híroldalnak nyilatkozott úgy, hogy a Kijev közelében található Andriivkában lelőtt egy civilt.

"Megmondtam neki, hogy térdeljen le. Aztán egyszerűen homlokon lőttem, megöltem egy embert" - fogalmazott a telefonos interjúban. "Én, az 51460-as katonai egység katonája, a gárda őrvezető, Danyiil Frolkin Andrejevics beismerem az Andriivkában elkövetett összes bűncselekményt:

civilek lelövését és meglopását, telefonjaik elvételét"

- tette hozzá.

Áldozata a 47 éves Ruszlan Jaremcsuk volt az IStories szerint. A BBC azt írja, a falu 1000 lakosából legalább 40 az oroszok keze által halt meg.

Frolkin a 64. gépesített lövészdandár tagja volt, egy hírhedt, Habarovszk régióban állomásozó egységé, amelyet azzal vádolnak, hogy háborús bűnöket követett el Bucsában. Vlagyimir Putyin korábban "Gárda" címet adományozott a 64. Gépesített Lövészdandárnak "nagy hősiességéért és bátorságáért".

Frolkin az első orosz katona, akit civil meggyilkolását követően elítélnek: sokak szerint ezzel a cél az orosz katonák elhallgattatása.

Moszkva következetesen tagadja, hogy erői megsértenék az emberi jogokat Ukrajnában, miközben emberjogi csoportok és újságírók folyamatosan cáfolják az orosz álláspontot.

A háború kezdete óta a Kreml drákói törvények sorát fogadta el, amelyek akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják a "különleges katonai műveletről" szóló hivatalos moszkvai narratívával ellentétes információk terjesztését.

Kedden a duma megszavazta azt a törvénymódosítást, amely büntetné azokat, akiket bűnösnek találnak az Ukrajnában harcoló "önkéntes" csoportok lejáratásában: ez a Wagner zsoldoscsoport kritikusait célzó intézkedés lehet.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×