eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Kínai kémballon. Forrás:Twitter/DanielFireCopter
Nyitókép: Forrás:Twitter/DanielFireCopter

Justin Trudeau: összefüggés van a lelőtt légi eszközök között

Négyet is lelőttek Észak-Amerika légterében a napokban.

Bizonyos összefüggés van az amerikai és a kanadai légtérben nemrég lelőtt négy azonosítatlan légi eszköz között – mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

A kanadai miniszterelnök Yukon tartomány székhelyén, Whitehorse-ban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "nyilvánvalóan van valamiféle mintázat ebben, az a tény ugyanis, hogy mindezt az utóbbi egy hétben fokozottan megtapasztalhattuk szoros érdeklődésre és figyelemre tart számot".

Trudeau figyelmeztetett, hogy Kanada továbbra is fel fog lépni az azonosítatlan légi eszközökkel szemben légterében biztosítva a kanadai lakosság és a légiközlekedés biztonságát. Beszélt arról is, hogy fontos begyűjteni és kielemezni a lelőtt eszközök roncsait, hogy további információkat nyerhessenek eredetükről és céljukról.

A kanadai miniszterelnök nagyon komolynak nevezte ezen objektumok jelenlétét az észak-amerikai légtérben. Azt firtató újságírói kérdésre, hogy miért amerikai harci repülőgépek lőtték le kanadai légtérben az egyik ilyen eszközt, Trudeau azt válaszolta, hogy az Észak-amerikai Légtér-védelmi Parancsnokság (North American Aerospace Command - NORAD), - amely kanadai és amerikai légtérvédelmi feladatokat is ellát - közös parancsnokság, ami "azt jelenti, hogy közösen teszünk dolgokat Észak-Amerika felett". Mint mondta, elfogásra kanadai és amerikai vadászgépeket is mozgósítottak. Hozzátette:

"nem arra összpontosítottunk, hogy melyik fél kapja a dicsőséget".

Február 4-én az amerikai légtérben lelőttek egy feltételezett kínai megfigyelő léggömböt, ezt követően három azonosítatlan légi eszközt semmisítettek meg amerikai harci repülőgépek: kettőt amerikai, egyet pedig a kanadai légtérben, Yukon tartomány felett.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×