eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
2022. március 24-én készült kép homokzsákokból emelt barikádról az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete előtt a délnyugat-ukrajnai Odesszában. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága 2023. január 25-én úgy döntött, hogy felveszi Ukrajna fekete-tengeri kikötővárosának történelmi központját a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára.
Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Veszélyeztetett világörökséggé vált egy ostromlott ukrajnai helyszín

Odessza történelmi óvárosát veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította szerdán az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

A státuszról, amely a Fekete-tenger gyöngyének is nevezett kikötőváros történelmi örökségét hivatott megvédeni az ukrajnai orosz hadműveletek közepette, valamint a nemzetközi pénzügyi és műszaki segélyezés előtt is megnyitja az utat, az UNESCO Világörökségi Bizottságának párizsi rendkívüli ülésén döntöttek.

Odesszát a 2022. február 24-én orosz háború során számos alkalommal bombázták. Tavaly júliusban az 1899-ben felavatott Odesszai Szépművészeti Múzeum hatalmas üveg tetőszerkezetének egy része is megsemmisült.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy Odessza, "a szabad világváros és legendás kikötő" hatása tetten érhető a filmekben, az irodalmi- és képzőművészeti alkotásokban, ezért helyezték a nemzetközi közösség fokozott védelme alá.

A 18. század utolsó éveiben a Fekete-tenger partján, egy elfoglalt oszmán erőd mellett alapított város az orosz birodalom egyik legfontosabb kikötőjévé fejlődött, kereskedelmi központként pedig Kelet-Európa egyik legkozmopolitább városává vált.

A város egyik népszerű műemléke az Odesszai Operaház, amely 2022 júniusában nyitott újra az ellenállás szimbólumaként, valamint a kikötőhöz vezető hatalmas kőlépcső, amelyet Szergej Eisenstein 1925-ös némafilmje, a Patyomkin páncélos örökített meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×