eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Karl Nehammer osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést követően Moszkvában 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Osztrák javaslat: kerítés vagy fal kell az Európai Unió külső határaira

Újabb javaslatokkal álltak elő az osztrák vezetők az Európát fenyegető illegális bevándorlás megfékezésére. A kancellár és az európai ügyekért felelős minisztere szinte egy időben hangoztatta, hogy a külső határok mentén kerítésekre, illetve falra van szükség.

Az Európai Unió valóságos össztüzet zúdított Ausztriára, mert a múlt hégen megakadályozta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez. Karl Nehammer a vétót azzal indokolta, hogy idén eddig több mint százezer illegális bevándorló érkezett Ausztriába, háromnegyed részük Bulgária és Románia felől Magyarországon keresztül.

A kancellár az unió szemére hányta, hogy Ausztriát magára hagyta, ezért – mint fogalmazott – nemzeti érdekeit szem előtt tartva "nemzetállamként" kellett fellépnie.

A Der Standard című lap tudósítása szerint az osztrák vezető közvetlenül a Brüsszelben zajló uniós csúcstalálkozó előtt arról beszélt, hogy Bulgária határai mentén kerítést kell emelni, és azt uniós pénzből kell finanszírozni.

"Szakítanunk kell minden tabuval a kerítéseket illetően"

– hangoztatta Nehammer, aki szerint a külső határokon több kerítésre van szükség.

"A kerítések nem jelentenek semmi újat" – tette hozzá, egyben utalt a görög–török határ mentén létesített kerítésre.

"A probléma az, hogy a nemzetállamokat mostanáig egyedül hagyták, az Európai Bizottság nem biztosít pénzeket erre" – ismételte meg korábbi nyilatkozatát a kancellár. Külön említette Bulgáriátl. Emlékeztetett arra, hogy Szófiának a kerítéshez saját bevallása szerint kétmilliárd euróra lenne szüksége.

Nehammenél is tovább ment Európa-ügyi minisztere, Karoline Edtstadler. A konzervatív politikus a külső határok védelmében "fizikai korlátok" létesítéséről beszélt, de hozzátette, hogy nem túlságosan derűlátó, arra számít, hogy javaslatát elutasítják.

A Kurier beszámolója szerint Edtstadler emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös menekültválság óta az Európai Unióban nem jött létre megegyezés a menekültek elosztásról, illetve a külső határok védelméről.

"A külső határok mentén kerítésre vagy falra van szükség"

– hangoztatta a miniszter egy televíziós interjúban. "Nevezzék, ahogy akarják" – tette hozzá.

Az osztrák lap szerint a javaslat emlékeztetett a korábbi amerikai elnök, Donald Trump választási kampányára, illetve hivatali idejére. Trump akkoriban falat akart építtetni az amerikai–mexikói határ mentén, hangsúlyozva, hogy a költségeket Mexikónak kell állnia.

A miniszter szerint tudomásul kell venni, hogy a kerítések, illetve a falak nélkülözhetetlenek az illegális migráció megfékezése érdekében. "Tudomásul kell vennünk, hogy fizikai korlátok nélkül nem tudjuk biztosítani a külső határok megfelelő védelmét" – fogalmazott.

Bulgária és Románia schengeni csatlakozása ellen emelt vétóval kapcsolatban megismételte az ismert osztrák álláspontot álláspontot. A miniszter szerint a schengeni rendszer nem működik.

"Az uniónak lépnie kell, és az osztrák vétó hozzájárul ehhez" – vélekedett Edtstadler, aki szerint végre odafigyelnek Ausztriára, és meghallgatják.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×